A Microsoft július 29. éjfélig biztosítja, hogy a Windows 7 és 8 megfelelő verzióit költségmentesen a legújabb operációs rendszerre frissítsük. Segítünk, hogy teheti ezt meg legegyszerűbben, és elmondjuk, miért érdemes váltania!

A Microsoftnál az elmúlt másfél évtized eléggé felemásra sikeredett, már ha a Windows főverzióira gondolunk.

A Windows XP olyan sikeres volt, hogy néhol még a biztonsági frissítések megvonásának ellenére is használják, a Vista viszont maximum egy bétatesztnek volt felfogható, kismillió hibával, átgondolatlanságokkal.

A csorbát egész jól sikerült kiküszöbölni a redmondiaknak a Windows 7-tel, majd nagy elánnal csaptak bele a 8-as és 8.1-es változatokba, ám megint elkapkodták a dolgot. Szerencsére a techóriásnál inkább leültek tanácskozni, aminek végeredménye a Windows 10 lett. A hírek szerint számozás terén egy ideig nem is várhatunk újabb előrelépést.

Egész ablakos értesítőben jelzi a Microsoft, hogy már nincs sok hátraForrás: Origo

Még pár óráig frissíthetünk ingyen

A folyamatos bukdácsolásoknak köszönhetően viszont a felhasználók meglehetősen nehezen váltanak. Személy szerint én is ragaszkodtam sokáig a Windows 7 megbízhatóságához (végül csak beadtam a derekam). Ám a Microsoft megtette azt a nemes  - habár az OS X ingyenes frissíthetősége óta egyáltalán nem kivételes - gesztust, hogy a júzerek számára költségmentes frissítést tett lehetővé egy évre, utána borsos összeget kell kicsengetni az új ablakos szoftver felinstallálásáért.

Egy évünk volt eldönteni, frissítünk e Windows 10-reForrás: AFP/Jung Yeon-Je

És hogy miért érdemes váltani? A Microsoft szerint azért, mert ez a legjobb Windows. Pont.Valójában viszont a korszerűbb és gyorsabb működés miatt, nem utolsósorban pedig a biztonsági pakkok, az alkalmazások és az újabb driverek jelenthetnek vonzerőt a folyamat elindításához.

Mi kell a váltáshoz?

Nem minden papsajt viszont, hiszen ahhoz, hogy egyáltalán a frissítés még csak a gondolat erejéig is felbukkanjon a fejünkben, legrosszabb esetben is olyan PC-re vagy laptopra lesz szükség, ami 32/64 bites rendszer esetén

  • legalább 1 gigahertzes processzorral,
  • 1/2 gigabájt RAM-mal,
  • DirectX 9-kompatibilis vagy újabb, WDDM 1.0 illesztőprogrammal felvértezett videokártyával,
  • valamint 16/20 gigabájtnyi szabad tárhellyel

rendelkezik.

És habár az ilyen komponenseket tartalmazó gépekre felmegy az új verzió, villámgyors működést nem szabad várni, ezek a minimumkövetelmények, tehát minél jobb a szerkezet, annál gyorsabb lesz elvileg a rendszer is.

Ha minden rendben, ezt a feliratot látjaForrás: Origo

A következő kritérium, hogy csak aktivált Windows 7-ről (Home, Professional, Ultimate), Windows 8 és Windows 8.1-ről lehet ugrani, a régebbi és más szoftverek tulajdonosainak nem adatik meg ez a lehetőség. A Windows Enterprise, illetve RT és 8.1 RT változatok nem vesznek részt az akcióban.

Windows 7 Windows 8
Windows 7 Starter Windows 10 Home Windows Phone 8.1* Windows 10 Mobile
Windows 7 Home Basic Windows 8.1 Windows 10 Home
Windows 7 Home Premium Windows 8.1 Pro Windows 10 Pro
Windows 7 Professional Windows 10 Pro Windows 8.1 Pro for Students
Windows 7 Ultimate    

*A mobilok esetében a Microsoft jelezte, hogy a Windows 10 elérhetősége készülékenként és szolgáltatónként változhat.

Így indítsuk el a telepítést

Mindenképpen érdemes, mondhatni szükséges egy Microsoft-fiók a folyamat megkezdéséhez, ehhez erre a linkre érdemes kattintani. A frissítést legegyszerűbben a Microsoft weboldaláról egy telepítőfájl letöltése után lehet elvégezni.

Utóbbi esetén egy .exe fájlt kapunk, amire a bal egérgombbal kell kétszer rákattintani, majd az esetleges engedélykérés után az igen gombra nyomni.

Jó esetben a kis ablakban olyan tartalom jelenik meg, hogy minden rendben, majd a tovább billentyűt megérintve már meg is kezdődik a szükséges adatcsomag letöltése (körülbelül 3 gigabájt), ami az internet sebességétől függően akár több időt is igénybe vehet.

Lazítson!Forrás: Origo

Ezután jön egy újabb ellenőrzés, majd a Windows 10-et elkezdi felrakni a rendszer, nekünk az égegyadta világon semmi más dolgunk nincs, mint várni. Hogy tovább fokozódjon a feszültség, arról a 99 százaléknál néhányszor kiakadó telepítő és a kétszer újrainduló gép gondoskodik, van, akinek elsőre, van, akinek csak harmadjára sikerül majd a művelet, természetesen rendre újra kell kezdeni az egészet. Ha viszont végre a gépünkön üdvözölhetjük az új operációs rendszert, akkor minden fájlt ugyanott találunk, mint előtte, ám néhány fontos változással is számolnunk kell.

Saját telepítési adathordozó
Lemezképből (ISO) is telepíthetjük a Windows 10-et. Ezen a weboldalon ki kell választani a Windows 10 megfelelő (32/64 bites) verzióját és a nyelvet, letölteni a fájlt, majd kiírni USB-meghajtóra vagy DVD-re. Ez esetben erről az adathordozóról indul el a telepítés.

Ez marad, ez megy

A Windows 7 minialkalmazások megszűnnek, és sajnos a Fekete macska, a Pasziánsz vagy az Aknakereső kedvelői sem találják már meg ezeket az új verzióban – igaz, utóbbi kettő elérhető a Microsoft Solitaire Collection alkalmazás keretein belül.

Cortana továbbra sem érhető el MagyarországonForrás: Origo

Lesznek olyan új funkciók, amiket csak bizonyos feltételekkel érünk el. Talán a legfontosabb a Cortana, a redmondiak személyes, hangalapú asszisztense, amit sima gépeléssel, vagy akár hanggal is vezérelhetünk. Vagy a Miracast, amihez olyan videokártyát kell beszerezni, ami támogatja a Windows Display Driver Model (WDDM) 1.3-as verzióját.

A Windows teljesen honosított nyelvei közé tartozik a magyar, így nem fogunk találkozni véletlenszerűen bennragadt, külföldi nyelven írott szövegekkel. Lesz viszont Start menü, kereső, sajátgép/számítógép, és egy kicsit átformált, ám viszonylag logikusnak mondható és gyorsan működő Windows 10 rendszerünk.

Aki vállalkozóbb kedvű és mindig friss szoftvert szeretne, annak a 10-es szám akár még szerencsét is hozhat.