Az Apple bejelentette, hogy eladta az egymilliárdodik iPhone-készüléket, így a világ egyik valaha volt legsikeresebb termékvonalának tekinthető a széria.

Nem sok olyan fogyasztói termék van, ami eléri a 10 számjegyes mérföldkövet. Az Apple iPhone-sorozatának ehhez egy évtized kellett, 2007-ben mutatta be Steve Jobs a sorozat első tagját, amiről akkor még nem sejtették, mekkora hatással lesz az okostelefonpiacra.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója egy blogbejegyzésben jelentette be a fontos hírt. „Az iPhone ezzel az egyik legfontosabb és legsikeresebb termékké vált a történelemben. Több mint állandó társ, a hétköznapok fontos része"- írja a vezér. 

Hogy ki volt az egymilliárdodik vásárló, azt nem közölte a cég.

A következő modell ősszel jelenik megForrás: AFP/Stephen Lam

A számítógépes piacnak 25 év kellett ahhoz, hogy 2002-ben elkeljen az egymillárdodik PC, de ez a mennyiség a világ összes típusú személyi számítógépét magába foglalja. Az androidos eszközök száma is átlépte ezt a határt, ugyan sok hardvergyártó használja a rendszert.

Az iPhone esete azért különleges, mert nem olcsó készülék, a legolcsóbb modell is bőven százezer forint felett indul. Az iPhone-tulajdonosok jellemzően használat közben is költenek az eszközükre, kiegészítőket, appokat vásárolnak ahhoz.

Nem minden fenékig tejfel

Ugyan ez szép eredmény, az Apple legfrissebb negyedéves jelentése nem mutat ragyogó számokat. A cég eladásai visszaestek, nem csak iPhone-ból, de más készülékeikből (táblagépek, PC-k) is kevesebbet adtak el. Bevételük 7,2 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest.

Az iPhone eladások 15 százalékkal estek vissza az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest, 40,4 millió darabot sikerült eladni.

Ez valószínűleg azzal magyarázható, hogy míg az iPhone 6 és 6S nagyot tarolt, addig az idén kiadott iPhone SE nem volt túl meggyőző a felhasználók számára.

Ősszel jöhet a következő csúcsmobil (minden bizonnyal iPhone 7 néven), ami már komolyabb változásokat hozó modell lesz.