Saját lábára állna az Uber, 500 millió dollárt fektet be saját térképszolgáltatás fejlesztésébe, így szakadna el a Google térképétől.

Az Uber működése jelenleg nagymértékben függ a Google-től, hiszen a keresőóriás térképszolgáltatásait használja fel saját fuvarszolgáltatásához. Legyen az a Google Térképek, vagy éppen a Waze, ezek alapján szállítják a sofőrök utasaikat a megadott célpontra.

A legújabb hírek szerint az Uber fontos lépés előtt áll, a Financial Times szerint500 millió dollárért fejleszt saját térképszolgáltatást.

Még messzebb evez az UberForrás: AFP/Andrew Caballero-Reynolds

Ezzel a cég nagyot léphet a függetlenség felé, de még hosszú út áll előtte. A saját térkép ugyanis még semmilyen információt nem biztosít az aktuális forgalomról, vagy éppen a házszámokhoz tartozó ajtók és épületek elhelyezkedéséről, ami szükséges lenne az utasok felvételéhez.

Az Uber komolyan veszi a dolgot: felvette a Google egyik exalkalmazottját, Brian McClendont is, aki korábban az Earth fejlesztéséért felelt, és a Térkép szolgáltatáson is dolgozott. Emellett olyan, térképszolgáltatást nyújtó cégekkel kötött együttműködést a fuvarszolgálat, mint a TomTom vagy a DigitalGlobe.

A Google-nek ettől függetlenül jó tízévnyi előnye van, amit elég nehéz lesz behozni. Főleg úgy, hogy már nemcsak online, hanem offline is használható a navigációs programja.