Indul a világ első 8K-s tévéközvetítése

2016.08.03. 06:09

Olyan szuperfelbontású műsorok sugárzásába kezd a japán NHK csatorna, amelyeknek nemcsak a kép-, de a hangminősége is túlmutat minden eddig látott megoldáson.

Sokszor megy a vita arról, az emberi szem vajon lát-e különbséget a HD és a full HD felbontás között. A vélemények megoszlanak, mindenesetre a gyártók nem állnak le a pixelszámok drasztikus növelésével. Míg a telefonoknál manapság a QuadHD a menő, addig a televízióknál már lassan a 4K sem számít különlegesnek: az új trend a 8K-felbontás, ami 7680 x 4320 pixelt jelent.

A 8K négyszer élesebb képet biztosít a 4K-nál, és tizenhatszor nagyobb felbontást az 1080p-hez képest. 

A technológia másik nagy előnye, hogy támogatja az akár a 22.2-es hangrendszert is, ami messze élethűbb hangzást produkál a manapság legelterjedtebbnek számító 5.1-hez vagy 7.1-hez képest.

Egy 8K-s monitorForrás: Japan Display

Japánban máris rákaptak az új technológiára, az NHK csatorna elindítja a világ első, 8K-felbontású közvetítését.

A műsorszórás egyelőre csak 10 és 17 óra között történik, a szükséges eszközöket a csatorna külön pontokon helyezi el, ahol meg lehet majd tekinteni a rendkívül éles kép előnyeit. Első körben az egyik helyi popsztár koncertjét és egy szintén hazai karmester mozdulatait lehet majd tátott szájjal nézni.

Az NHK mindig élen járt az újdonságok bevezetésében, a HD-közvetítéseket már az 1980-as években megkezdték, jó egy évtizeddel azelőtt, hogy a köztudatba egyáltalán bekerült a technológia lehetősége.

Kérdés, hogy később a háztartásokban hányan tudják ilyen minőségben végigkövetni az eseményeket, mivel nagyon kis hányadnak van full HD-nál nagyobb felbontású készüléke.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK