Indul a világ első 8K-s tévéközvetítése

japan display monitor 8k
Vágólapra másolva!
Olyan szuperfelbontású műsorok sugárzásába kezd a japán NHK csatorna, amelyeknek nemcsak a kép-, de a hangminősége is túlmutat minden eddig látott megoldáson.
Vágólapra másolva!

Sokszor megy a vita arról, az emberi szem vajon lát-e különbséget a HD és a full HD felbontás között. A vélemények megoszlanak, mindenesetre a gyártók nem állnak le a pixelszámok drasztikus növelésével. Míg a telefonoknál manapság a QuadHD a menő, addig a televízióknál már lassan a 4K sem számít különlegesnek:

az új trend a 8K-felbontás, ami 7680 x 4320 pixelt jelent.

A 8K négyszer élesebb képet biztosít a 4K-nál, és tizenhatszor nagyobb felbontást az 1080p-hez képest.

A technológia másik nagy előnye, hogy támogatja az akár a 22.2-es hangrendszert is, ami messze élethűbb hangzást produkál a manapság legelterjedtebbnek számító 5.1-hez vagy 7.1-hez képest.

Egy 8K-s monitor Forrás: Japan Display

Japánban máris rákaptak az új technológiára,

az NHK csatorna elindítja a világ első, 8K-felbontású közvetítését.

A műsorszórás egyelőre csak 10 és 17 óra között történik, a szükséges eszközöket a csatorna külön pontokon helyezi el, ahol meg lehet majd tekinteni a rendkívül éles kép előnyeit. Első körben az egyik helyi popsztár koncertjét és egy szintén hazai karmester mozdulatait lehet majd tátott szájjal nézni.

Az NHK mindig élen járt az újdonságok bevezetésében,

a HD-közvetítéseket már az 1980-as években megkezdték,

jó egy évtizeddel azelőtt, hogy a köztudatba egyáltalán bekerült a technológia lehetősége.

Kérdés, hogy később a háztartásokban hányan tudják ilyen minőségben végigkövetni az eseményeket, mivel nagyon kis hányadnak van full HD-nál nagyobb felbontású készüléke.