Vízipisztolyra cseréli a revolvert az Apple

emoji
Vágólapra másolva!
Zöld vízipisztolyra cseréli eddig használt revolveres emojiját az Apple, az iOS legújabb frissítésében már ez jelenik meg. Ugyan ez nem okoz nagy csalódást a felhasználóknak, fontos jelzésértékkel bír.
Vágólapra másolva!

Az emojik ma már szerves részei az üzeneteknek, lassan már nincs olyan szöveg, amelynek végén ne vigyorogna ott egy szmájli, vagy ne lenne ott egy tevékenységet, vagy állapotot jelképező ikon. Az Apple néhány héttel ezelőtt jelentette be az iOS 10-et, ami rengeteg újítás hoz magával,

köztük az emojik új generációját is.

Fontos változás lesz az olyan női emojik bekerülése, amelyek férfiasnak tartott munkákat végeznek, ilyen például a detektív, az építőmunkás, vagy éppen a rendőr. A repertoár részét képezik még különféle zászlók, az atletikus sportok, valamint a családi állapotok. Összesen több mint 100 új ikon érkezik.

A legnagyobb újítás mégis a revolver ikont érinti. Az a közelmúltban történt terrortámadások, és más fegyveres bűncselekmények hatására végül nem kerül bele a csomagba, helyette

egy zöld vízipisztoly ikon lesz.

Ártalmatlan vízipisztoly lesz a revolver helyett Forrás: Apple

Összefogtak a tech cégek egy emoji ellen

Az Apple, Google, Facebook és Microsoft cégek közösen fogtak össze azért, hogy a puska alakú emojit ne érhessék el a felhasználók az okostelefonok billentyűzetén. Az új emoji az őszi rendszerfrissítéssel került volna be, de az emojik szabályzásért felelős Unicode Konzorcium megszavazta, hogy távolítsák el a listáról, mivel a fegyver "bizarr és szokatlan".

Az Apple elsőként hozakodott elő az emoji eltávolításával, amit mind a 12 nagy techóriás támogatott, akik képviseltetik magukat a konzorciumban.

Komoly üzenete van

A hangulatjelek miatt egyre gyakrabban kerülnek emberek összetűzésbe a hatóságokkal, legutóbb például egy 12 éves gyermek lett megvádolva, hogy egy Instagramon közétett képpel fenyegette az iskolát, a fotó alá fegyver, kés és bomba ikonokat helyezett.

Egy brooklyni fiatalt azért tartóztattak le, mert egy rendőrjelre irányított pisztolyt posztolt az interneten. A francia hatóság szerint

a pisztolyt ábrázoló ikonnak komoly és fenyegető jelentősége van,

ítéltek már három hónap börtönre valakit a barátnőnek küldött üzenetek és rosszindulatú emojik miatt.

A Microsoftnál már régóta játékpisztolyt használnak, a Google, a Samsung, a Facebook, vagy éppen a Twitter viszont még mindig ragaszkodik a régi, eredeti fegyvert ábrázoló megoldáshoz.

A népes társaságba eddig tehát az Apple is beletartozott, ám az ősszel megjelenő iOS 10-zel ennek vége lesz.