Egyre édesebb a Google mályvacukra

android marshmallow
Vágólapra másolva!
A Google legújabb jelentése szerint egyre több eszközt frissítenek az Android 6.0-ás verziójára, a Marshmallowra. Hamarosan viszont jön a 7.0-ás Nougat, ami felboríthat mindent.
Vágólapra másolva!

A Google még 2015 májusában mutatta be az Android Marshmallow operációs rendszert, az első készülékekre októberben érkezett a frissítés. Azóta a gyártók igyekeznek minél több kompatibilis eszközre kiadni a 6.0-ás szoftvert, melynek eredményeként egyre nagyobb szeletet hasít ki a rendszer az Android-tortából.

már a készülékek 15 százalékán fut a mályvacukorkás droid.

A 4.4-es KitKat a legnépszerűbb Android Forrás: Google

A legtöbb kütyün még mindig a Lollipop (5.0 - 5.1) dolgozik, 35,5 százalékkal tartja az első helyet. A második legnépszerűbb Android a 4.4-ás KitKat 29,2 százalékkal. Harmadik helyen a Jelly Bean trónol, a zseléscukorkás rendszer a készülékek 16,7 százalékán fut, nem sokkal hagyja le a már említett Marshmallow-t.

Az olyan több éves szoftvereket is használják még, mint az Ice Cream Sandwich, a Gingerbread, de még a 2.2-es Froyo is képviselteti magát.

A Google édességei

Az Android főverziók neveiről: a Google mindig valamilyen édességről nevezi el aktuális operációs rendszerét, ráadásul ezt betűrendben teszi. A hagyomány a Cupcake óta él. A verziók nevei: Alpha (1.0), Beta (1.1), Cupcake (1.5), Donut (1.6), Eclair (2.0–2.1), Froyo (2.2–2.2.3), Gingerbread (2.3–2.3.7), Honeycomb (3.0–3.2.6), Ice Cream Sandwich (4.0–4.0.4), Jelly Bean (4.1–4.3.1), KitKat (4.4–4.4.4), Lollipop (5.0-5.1.1), Marshmallow (6.0)

Támad a nugát

Ősszel már a Nougat, vagyis az Android 7.0 is felkerül a diagramra, a legújabb pletykák szerint akár már ezen a héten pénteken is megjelenhet. A zöld robotos rendszereket futtató termékek közül

mindig a Nexus készülékek frissülnek először

(most a Nexus 6P-re és a Nexus 5X-re kell elsősorban gondolni), bár az LG bejelentette a héten, hogy a szeptemberben megjelenő V20 már a Nougattal jön.

Ennek ellenére a cégek nem sietik el a telepítőcsomagok kiadását. Az Android töredezettsége nagy hátrányt jelent a legfrissebb rendszerek elterjedésében, ezt jól szemléleti, hogy az iOS 9 részesedése

már a megjelenés után két nappal átlépte a 20 százalékot,

ezt a Marshmallownak 10 hónap alatt sem sikerült elérnie.