Illegálisan vett fel 200 óra beszélgetést az FBI

lehallgatás patriot act szenátus megfigyelés nsa edward snowden
A photographer listens as Senator Rand Paul, R-KY, speaks in the Senate chambers at the US Capitol in Washington, DC on May 31, 2015. Crucial national security provisions appeared likely to expire midnight Sunday as Senator Rand Paul vowed to block any last-minute votes to extend or reform the controversial program that collects telephone data on Americans. AFP PHOTO/ANDREW CABALLERO-REYNOLDS
Vágólapra másolva!
Egy szövetségi bíró szerint az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda megsértette az alkotmányt azzal, hogy lehallgatókészülékeket helyezett el a San Mateó-i törvényszéken, és licitálásokat hallgatott le.
Vágólapra másolva!

Kilenc hónapon keresztül rögzített jogtalanul több mint 200 óra beszélgetést az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI). A lehallgató készülékeket 2009 és 2010 közt használták a San Mateó-i törvényszéken egy olyan nyomozás során, amely árverezésre bocsátott házak aukciójával kapcsolatban zajlott.

Tavaly novemberben öt alperes fordult egy kalifornai kerületi bírósághoz azzal, hogy a felvételek alkotmányellenesek, megsértik az illegális keresésre és elkobzásra vonatkozó szabályokat.

A licitelők azt hitték, biztonságban vannak Forrás: AFP/Téo Lannié

Charles Breyer kerületi bíró közzétett egy végzést, amelyben leírja, hogy az alperesek úgy hitték,

az aukciókon elhangzottak privát beszélgetésnek minősülnek.

Az FBI beépített embereket is alkalmazott: egy személy a liciteken hallgatózott, míg egy másik ügynök befektetőnek adta ki magát. Nem sokkal később vetették be a poloskákat, amelyek még a munkások közt zajló csevegéseket is rögzítették.

Breyer szerint jogi szempontból teljesen legális eljárás felvételeket készíteni nyilvános helyeken, így a törvényszék is annak számít,

kivéve, ha valamilyen eljárás, tárgyalás zajlik a helyszínen.

Kérdéses tehát, hogy a nyilvános aukciók beleesnek-e ebbe a kategóriába, mivel az ajánlattétel közben privát információk hangozhatnak el.