Elbúcsúzott felhasználóitól a Torrentz.eu, a világ legnagyobb torrentkereső oldala. Ez egy időszak lezárását is jelenti egyben: a 2003-ban indult metakereső 13 éven keresztül volt meghatározó eszköze a kalózközösségnek.

Ugyan elsőre nem tűnik fel semmi változás annak, aki a Torrentz.eu címre téved, a szolgáltatás már bezárta kapuit. Az oldal üzemeltetői hivatalosan is megerősítették, nincs tovább.

A keresési funkció már nem működik az oldalon, akik linkeket keresnének torrentekhez, ezt az üzenetet kapják: „A Torrentz mindig szeretni fog téged. Viszlát!"

Ezzel az üzenettel búcsúzott a felhasználóktólForrás: Origo

A The Pirate Bay előtt pár hónappal alakult Torrentz.eu hamar a torrentezők kedvenc eszközévé vált, annak ellenére, hogy maga nem hosztolt semmilyen fájlt, de másodpercek alatt átfésülte a legnagyobb torrentoldalakon található fájlokat.

Nem tudni, miért

Így elég volt beírni egy fájl nevét, a motor egyszerre keresett a The Pirate Bay-en, a rargb-n,a KickassTorrentsen, és más oldalakon, azokon nem kellett külön keresgélni. Egy olyan metakereső volt, amit

naponta többmillióan használták, így vált a leglátogatottabb torrentoldallá.

Az oldal is már csak múlt időben hivatkozik magára: „A Torrentz ingyenes, gyors és hatékony keresőmotor volt, ami több tucat keresőmotor találatait kombinálta"- olvasható a levélben, amit az üzemeltetők küldtek a TorrentFreak portálnak. 

Többet nem kívántak fűzni a hírhez, nem adtak magyarázatot döntésükre, de valószínű, hogy jogi okok vannak mögötte.

A KickassTorrents is ebben a hónapban zárt beForrás: Origo

Legutóbb egy másik nagy oldal zárt be, a KickassTorrents, így a torrentes közösségnek az elmúlt hónapban két nagy óriástól is meg kellett válnia.