A Netflix milliói indították el a siker útján

netflix kéz mobil okostelefon streaming video sorozat film
An employee stands on the red carpet with a Netflix badge and a smartphone
Vágólapra másolva!
Feltámasztjuk oly népszerű sorozatunkat. Az Így dolgoztok ti keretében a hazai techszférában dolgozókat faggatjuk arról, hogyan is telik egy munkanapjuk, és hogyan jutottak el odáig, ahol most vannak. A héten Tikk Domonkos, a Gravity kutatás-fejlesztési igazgatója mesél arról mit csinál, hogyan és miért.
Vágólapra másolva!

Mi a jelenlegi munkád?

A Gravity-t vezetem, ajánlórendszer szolgáltatást nyújtunk a vevőinknek. Elsősorban a cég termék- és üzletszerzési stratégiájával foglalkozom, meg persze az emberekkel.

Hogyan dolgozol?

Változatos. Viszonylag sokat dolgozom bent az irodában a gépnél, illetve belső megbeszéléseken, de aztán van, hogy ügyfeleket győzködök személyesen, vagy órákat lógok a telefonon.

Milyen telefonod van?

iPhone 6s

Milyen gépet használsz?

Dell Latitude E6320

Egy iPhone 6s telefont használ mnkához Forrás: Origo

Hogyan telik egy-egy napod?

Bejövök reggel dolgozni az irodába, hogy mikor attól függ, hogy van-e iskola vagy sem. Átnézem az e-maileket, először az egyszerűeket gyorsan feldolgozom, ha valami hosszabb, akkor külön időt szánok rá. Szinte mindig van valami fontosabb feladat, amit határidőre kell elvégezni, ezt jellemzően a határidő lejártához elég közel szoktam megoldani.

Sok megbeszélésem van, pláne hétfőn, amikor a kollégákkal egyeztetünk, aztán főleg a projektek viszik el a napokat. Este hét felé szoktam végezni, aztán irány haza, és onnantól a családé a főszerep, ha aznap nincsen valami szakmai program, meetup, üzleti esemény, konferencia, ilyesmi.

Hogyan kezdted el a jelenlegi munkád?

Egyetemen dolgoztam kutatóként 2006-ban, amikor a Netflix Prize verseny elkezdődött. Ennek a célja a videostreamelő szolgáltatás ajánlórendszerének javítása volt. Tipikus gépi tanulási verseny, amiken korábban már sikeresen részt vettünk, elhoztunk néhány első-második helyezést.

A feladat érdekesnek tűnt, és

Mivel jól szerepeltünk a versenyen, elhatároztuk, hogy hasznosítjuk a megszerzett tudást, és megalapítottuk a céget. Utána több körben befektetőket szereztünk még az igazán korai időszakban.

Minél jobb ajánlórendszert akarnak a filmekhez, sorozatokhoz Forrás: Picture-Alliance/AFP/Jens Kalaene

Én közben egyre inkább a cég sikeréért dolgoztam, de így is eltartott egy darabig, amíg az egyetemről teljesen eljöttem. Fontos volt, hogy egyetlen dologra fókuszáljak.

Mit kutattál az egyetemen? Hogyan kerültél kutatói pályára?

Gépi tanulási feladatokkal foglalkoztam az egyetemen. A Műegyetemen PhD-ztem, majd ott maradtam kutatóként, miközben több helyen is megfordultam postdoc státuszban a világon. A PhD-m után először szövegbányászati feladaton dolgoztam, elsősorban

  • klasszifikációval (pl.: szabadalmi szövegek tematikus osztályozása egy bonyolultabb kategóriarendszerbe), illetve
  • relációkinyeréssel (tudományos publikációk mondatszintű elemzésével meghatároztuk, hogy mely biológiai entitások – fehérjék, gének, gyógyszerek – milyen kölcsönhatásban vannak a szöveg szerint egymással, és ebből adatbázist építettünk).

Mi inspirált arra, hogy saját vállalkozásba fogj?

Az egyetemen a siker az, ha egy ötletet sikerül jól megvalósítani, és azt egy rangos publikációban közzétenni, esetleg egy szakmai versenyen jól szerepelni. De ezután mindig tovább kell lépni, hogy valami újabb feladaton dolgozzon a kutató.

és a hasznosítás is vonzott: látni a gyakorlati és üzleti hasznát annak, amit készítünk. A nehézség az, hogy ahhoz, hogy a versenytársaknál jobbak legyünk, ehhez innováció is kell.

Egy cégben vonzó, hogy sok különböző, de érdekes emberrel tudok együtt dolgozni, az egyetemi kutatásra ez a közösségi munka nekem kevésbé volt jellemző.

Mit szeretsz legjobban a munkádban?

A stratégiai gondolkodást, hogy mivel tudunk előrébb lépni, valamint a nagyobb ügyfelekkel való üzleti tárgyalásokat is szeretem – pláne, ha a végén jó megegyezésre jutunk. Sokat tanulok ezekből.

Tikk Domonkos Forrás: Origo

Miből inspirálódsz?

Abból, amit eddig elértünk, és amit még el akarunk érni. A cég már több éve nyereséges, és komoly terveink vannak a további bővülésre is. Azokból a sikerekből, amiket elértünk, meg azokból a kudarcokból, amiken már átlendültünk, és magunk mögött hagytuk.

Milyen applikációk és szoftverek nélkül nem tudsz élni?

Chrome, MS-Office, WinEdt, Skype, KeePass, Dropbox, Google Apps, Google Drive.

A techszférán belül mi izgat jelenleg a legjobban?

Deep learning és ajánlórendszeres alkalmazások.

Mi a legjobb időbeosztási tipped?

Az egyszerű feladatokat gyorsan megoldani, a hosszabbakra időt dedikálni. Az utóbbi időben kezdem megtanulni az utóbbit, ez sokat gyorsít a folyamatokon.

Hogyan követed a feladataidat?

Google Note + Calendar + fejben.

Milyen az asztalod?

Semmi különös: számítógép, papírok, és néha rendet is rakok – most is az van, mert nemrég költöztünk a gyönyörű új irodánkba.

Most költözött a Gravity az új irodába, ez Tikk Domonkos asztala Forrás: Origo

Mi volt a leghasznosabb szakmádba vágó könyv, és mit olvasol most?

Kevés szakkönyvet olvasok, inkább szakcikkeket. Az elmúlt évben jártam az ELTE Szoft technológiai szaktanácsadó szakra, és ott több érdekes pszichológiai és szociológiai tárgyú könyv került a kezembe, mint például Ilyengar: A választás művészete; Aronson: A társas lény; Sutherland: Irracionalitás, Gondolkodásunk tévútjai. Ha tehetem, kikapcsolódásként szépirodalmat olvasok, legutóbb Dragomán Györgytől a Máglyát.

Mik azok az oldalak, amiket rendszeresen nézel?

Crunchbase, Techcrunch,és amit a Twitter az általam érdekes témákban feldob.

Mi a legjobb tanács, amit kaptál?

Ne vegyünk fel olyan munkatársat, akiben nem vagyok 100 százalékosan biztos.

Mi a döntő tényező egy új munkatárs felvételében?

Vannak szakmai szempontok, amelyeket tesztekkel és szakmai interjúk által ítélünk meg. Emellett még nagyon fontos az, hogy az új munkatárs beleilljen a csapatba: önálló legyen és hozzátegyen a többiek munkájához, lássam rajta a motiváltságot és az elköteleződést a feladat és a cég iránt, szóval, hogy tudjak hinni benne.

Kinek a válaszait szeretnéd itt olvasni?

Halácsy Péter - Prezi, Gáspár Csaba - DMlab

Így dolgoztok ti - Előző részek:XII Kamocsai Tamás, szoftverfejlesztő (IBM)http://egyperctech.reblog.hu/igy-dolgoztok-ti-xii---kamocsai-tamas-szoftverfejlesztoXI Semkou Penelope, cloud fejlesztő (SAP)http://egyperctech.reblog.hu/igy-dolgoztok-ti-xi--semkou-penelope-cloud-fejlesztoX Göbölös-Szabó Julianna, startup fejlesztőhttp://egyperctech.reblog.hu/igy-dolgoztok-ti-x---gobolos-szabo-juliannaIX Tarsoly Ede, játékfejlesztőhttp://egyperctech.reblog.hu/igy-dolgoztok-ti-ix---tarsoly-ede-jatekfejlesztoVIII Winkler Zsolt, inkubátor igazgató (KiBu)http://egyperctech.reblog.hu/igy-dolgoztok-ti-viii---winkler-zsolt-startup-inkubator-igazgatoVII Bartha Gizella, UX-kutató (Testbirds)http://egyperctech.reblog.hu/igy-dolgoztok-ti-vii---bartha-gizella-ux-kutatoVI Schwartz Ádám, backend fejlesztő (Supercharge)http://egyperctech.reblog.hu/igy-dolgoztok-ti-vi-schwartz-adam-backend-fejlesztoV Krasznay Csaba, kiberbiztonsági szakértő (BalaBit)http://egyperctech.reblog.hu/igy-dolgoztok-ti-v---krasznay-csaba-kiberbiztonsagi-szakemberIV Szántó Péter, Chief Everything Officerhttp://egyperctech.reblog.hu/igy-dolgoztok-ti-iv---szanto-peter-chief-everything-officerIII Pásztor Dávod, UX-dizájnerhttp://egyperctech.reblog.hu/igy-dolgoztok-ti-iii---pasztor-david-ux-dizajner