Először tetovált robot emberre

robot tetovalas
Vágólapra másolva!
Felvarrta első vonalait a francia mérnökök tetoválórobotja, de még jóval odébb van, hogy a gépek elvegyék a tetoválóművészek munkáját. A kísérleti projekt érdekes kérdést vet fel: megbízunk-e annyira egy tévedhetetlennek tűnő gépben, hogy a tűje alá feküdjünk?
Vágólapra másolva!

A tetoválás életre szóló dolog, ezért jó esetben hosszas rágódás és átgondolás előzi meg nemcsak a minta, de a megfelelő művész kiválasztását is. A jó tetoválót egyedi stílusáról ismerik fel az emberek, ennek kiforrásához idő kell.

Francia mérnökökben merült fel az ötlet, hogy ezt a munkát robot is el tudná végezni, szerkezetük már meg is húzta első vonásait élő emberi vendégre. Valójában egy ipari robot karja, amely 3D-nyomtatóhoz hasonlóan működik, csak bőrre varrja fel tűvel az adott mintát.

A szerkezet 3D-szkenneléssel elemzi a vendég testrészét, majd azon elhelyezi a minta helyét, és szükség esetén alakít is rajta.

Az információt kód formájában kapja vissza,

ezután fog neki a munkának. Persze előtte alapos beállítást igényel, a festéket is embernek kell előkészíteni.

A robot meglepő pontossággal dolgozik, megijedni viszont nem kell: a robot egyelőre csak a mérnökök saját, kísérleti projektje, amely a robotok és az emberek közti bizalmat állítja a központba. A felvetés kétségkívül érdekes: kiben bízhat meg jobban az ember, egy rendkívül pontos gépben, vagy egy szakemberben?

Többek szerint a megoldás előnye lehet, hogy a gépek „keze biztosabb", lévén pontos számítások alapján végzi el a munkát, teljesítményét nem befolyásolja a fáradtság vagy figyelmetlenség. Ezért cserébe viszont le kell mondani arról a szellemi pluszról és kreatív tőkéről, amit egy kreatív tetováló tud nyújtani a vendégének.