Több millió programot lehet már letölteni a különféle alkalmazásboltokból. Sokat kipróbálunk, megveszünk, utána pedig szinte egyáltalán nem használjuk. Legalábbis egy új kimutatás szerint.

Egy tanulmány szerint a készüléktulajdonosok az esetek 80 százalékban ugyanazt az öt alkalmazást használják, hiába telepítettek fel tucatnyi appot.

A legtöbbször megnyitott alkalmazások közé tartozik a Facebook, de a WhatsApp, és az Instagram új funkciói miatt egyre inkább háttérbeszoruló Snapchat is előkelő helyet foglal el a listán.  

Töretlen népszerűségnek örvend mobilon a FacebookForrás: AFP/Nicolas Asfouri

A tanulmány szerint hiába dolgoznak naphosszakat a fejlesztők, ha olyan programot készítenek, amelyek "nem trendik", nem kötik le embereket, vagy

nem tudnak beépülni a hétköznapi rutinokba.

Nehéz eljuttatni a felhasználókhoz

A versenyt fokozza, hogy nagyon kevés felhasználó nyitott, és még kevesebb veszi a fáradságot arra, hogy végigböngéssze a kínálatot. Sokan úgy érzik, hogy nekik már minden olyan app telepítve van, amire szükségük lehet.

A kevésbé ismert appok fejlesztőinek dolgát nehezíti, hogy a reklám meglehetősen drága,

anélkül pedig nehéz eljuttatni szolgáltatásuk a végfelhasználókhoz. A legjobb megoldásnak a közösségi hálózatokon való terjeszkedés bizonyul, hiszen ezeket az oldalakat szinte mindenki napi szinten végiggörgeti, így akár meg is akadhat a szeme egy-egy megosztáson. 

Ez persze aligha fog jelentősen változtatni a szokásokon, ám mégis lehetőséget kínál arra, hogy a temérdek feltelepített alkalmazásból ne csak egy párat használjunk, hanem bátrabban próbáljunk ki újabbakat.