60 terabájtos SSD-t mutatott be a Seagate

2016.08.11. 11:13

60 terabájtos SSD-t jelentett be a Seagate, a rekordméretű tárolót természetesen nem a hétköznapi felhasználóknak szánják. 

A Seagate négy évvel ezelőtt beszélt arról, hogy egy új technológiának köszönhetően hamarosan jöhetnek az elképesztő méretű, 60 terabájtos adattárolók. A cég most be is jelentette az első 60 terabájtos SSD-jét a kaliforniai Santa Clara konferenciaközpontban.

A szilárdtest meghajtó négyszer nagyobb kapacitású, mint a jelenleg legtöbb helyet kínáló Samsung PM1633anagyjából 12 ezer DVD-nyi tartalom, és felbontástól függően akár 400 millió fotó fér el rajta.

A Seagate újdonsága egyelőre még technológiai demonstráció,nincs kiadható állapotban a meghajtó,megjelenésére valamikor 2017-ben kerülhet sor.

Az biztos, hogy az SSD egyáltalán nem lesz olcsó, a korábban említett PM1633a modell a jóval kisebb tárolókapacitása ellenére is 10 ezer dollárba (átszámítva 2,7 millió forintba) kerül, így a Seagate SSD-je ennél valószínűleg még durvább árcímkét kap. 

A Samsung PM1633a nem sokáig lesz rekorder, a Seagate újdonsága négyszer több adatot tárolForrás: Samsung

Cégeknek készült

Az ilyen megoldásokat persze nem a végfelhasználóknak ajánlják, ezt a hagyományos SATA csatolófelület helyett használt SAS is jelzi, inkább a vállalati szegmens a célpont. Az SSD nem a szokásos 2,5 hüvelykes mérettel rendelkezik, hanem a merevlemezekhez hasonlóan 3,5 hüvelykes,bár ez annak fényében aligha meglepő, hogy milyen temérdek mennyiségű információt képes tárolni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK