Virtuálisvalóság-kamerát küldenek az űrbe

2016.08.11. 08:02

Jövőre küldenek fel először virtuálisvalóság-kamerát az űrbe, a nagyfelbontású szenzorokkal felszerelt műhold 360 fokos felvételeket készít majd a világűr szépségeiről.

A virtuális űrsétáiról elhíresült Space VR startup együttműködést kötött a NanoRacksszel arról, hogy a világon elsőként egy virtuálisvalóság-kamerát küldenek fel az űrbe.

A bevetésre 2017-ben kerül sor, a kamerás Overview-1 műholdat a SpaceX CRS-12 küldetésén keresztül lövik majd fel az Nemzetközi Űrállomásra (ISS), majd a NanoRacks CubeSat Deployer (NRCSD) eszközzel állítják alacsony Föld körüli pályára.

Egy elképzelés arról, hogy fog kinézni a műholdForrás: SpaceVR

A NanoRacks és a SpaceVR már 2015 óta dolgoznak együtt, utóbbinak teljeskörű hatalmas lesz a műhold irányítása felett, amint elhagyja az ISS-t. Korábban már voltak hasonló próbálkozások: 2015-ben 12 kamerát szerettek volna felküldeni, ám nem sikerült összegyűjteni a Kickstarteren kitűzött 500 ezer dollárt. Áprilisban viszont 1,25 millió dolláros befektetést kaptak, így most végre megvalósulhat a projekt.

Nagy felbontású kamerákkal szerelik fel

Az Overview 1 műhold panorámákat fog készíteni, így a nagy felbontású képekheztöbb darab 4K-felbontású szenzort szerelnek fel rá.Ezek készítenek 360 fokos felvételeket majd arról, hogy mi történik az űrben és a Földön. A fotók, valamint a videók bármilyen virtuálisvalóság-eszközön megtekinthetők lesznek, kezdve az Oculus Rifttől egészen a StarVR-ig.

Az együttműködésnek a NanoRacksnél is örülnek, hiszen így szerves részét képezik egy új lehetőség megteremtésének, ami közelebb hozza a felhasználókat az űr igazi szépségéhez.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK