Nem citálják bíróság elé a Twittert dzsihadista propaganda miatt

2016.08.11. 08:23

A bíróság szerint a közösségi oldalt nem lehet felelőssé tenni a szélsőségesek retorikájáért.

A keresetet januárban nyújtotta be az Egyesült Államokban egy floridai nő, akinek a férje tavaly meghalt egy rendőrségi kiképzőközpontot elleni fegyveres támadásban Jordánia fővárosában, Ammánban. Az özvegy szerint a közösségi oldal lehetőséget nyújtott a szélsőségeseknek propagandájuk terjesztéséhez és új tagok toborzásához. Tamara Fields szerint ezért a Twittert is felelősség terheli az ammáni támadásért. 

A bíróság szerint a közösségi oldalt nem lehet felelőssé tenni, amiért a dzsihadisták felhasználják a szolgáltatásátForrás: AFP/Emmanuel Dunand

Az özvegy azzal érvelt keresetében, hogy "az Iszlám Állam rendkívüli terjeszkedése az utóbbi néhány évben és az, hogy a világ egyik legveszélyesebb terrorszervezetté vált, nem lett volna lehetséges a Twitter segítsége nélkül".

A San Francisco-i bíróság bírója ezt nem így látta. Szerinte a közösségi oldalt nem lehet felelőssé tenni a dzsihadisták retorikájáért, amelyet a Twitter szolgáltatását is használva próbálnak terjeszteni. Az internetes vállalatot ezen kívül semmilyen módon nem lehet a jordániai támadással összefüggésbe hozni. A Twittert már korábban is több hasonló bírálat érte. A közösségi oldal vezetői azonban állítják, hogy rendszeresen törlik a szélsőséges eszméket terjesztő fiókokat. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK