Váltottam informatikára, és mintha hazaérkeztem volna

Software engineer and laserlight specialist Andre Daubmann poses amidst of his laser show "LichterMehr" at the Universum Science Center in Bremen, northern Germany, on November 12, 2011. The show is presented at the Center until January 15, 2012. The Univ
Vágólapra másolva!
Az Így dolgoztok ti keretében a hazai techszférában dolgozókat faggatjuk arról, hogyan is telik egy munkanapjuk, és hogyan jutottak el odáig, ahol most vannak. A héten Kurucz Gergely, az Indivizo frontend fejlesztője mesél arról mit csinál, hogyan és miért.
Vágólapra másolva!

Mi a jelenlegi munkád?

Frontend fejlesztő vagyok az Indivizónál. Egy automatizált videoalkalmazást készítünk, amely a HR-es szakemberek munkáját támogatja. Azon dolgozom, hogy a kezelőfelület a design szerint működjön, és nézzen ki. Backend és infrastruktúra jellegű tennivalókba is besegítek időnként.

Hogyan dolgozol?

Otthonról, nagyon ritkán az irodában. A munkaidő jelentős részét az íróasztalnál töltöm. Sokat kommunikálunk a kollégákkal, távmunka esetén ez különösen fontos. Segít a gondolkodásban egy kis mozgás néha, például kimegyek az erkélyre levegőzni vagy sétálok egy rövidet.

Milyen telefonod van?

Egy iPhone 4S. Egészen jól bírja, bár kicsit kezd kényelmetlenül lassú lenni...

Iphone 4s akcióban Forrás: AFP/Mandy Cheng

Milyen gépet használsz?

Laptop: MacBook Pro (15-inch, Early 2011), CTO (nagyobb felbontás, matt kijelző)
Monitor: LG IPS231P
Billentyűzet: CM Storm QuickFire Ultimate (CHERRY MX Brown)

Mit csinálsz egy munkanapod során?

Nagyon szerencsés helyzetben vagyok, kötetlen a munkaidőm.

Viszonylag későn kelek, 8-10 óra között. Délelőtt egyszerűbb dolgokat csinálok, végig veszem, hogy mivel fogok foglalkozni napközben, e-maileket és üzeneteket olvasok, válaszolok.

A Google Hangouts új önálló felületén lehet csevegni Forrás: Origo

Minden nap standup-ot tartunk 11 órakor, Google Hangoutson keresztül, képpel és hanggal. Nagyon hatékonyan telik egy-egy ilyen meeting, 15 percnél nem szokott több időt igénybe venni.

Ilyenkor megbeszéljük, hogy mit csináltunk előző nap, mit fogunk csinálni aznap, van-e elakadásunk amiben esetleg egymásnak tudnánk segíteni, illetve, hogy hogyan érezzük magunkat. Majd ebéd, aztán

jöhet A Munka.

Kora délután és késő este, éjszaka vagyok a legproduktívabb, így 2-3 órás blokkokban szoktam dolgozni. Mivel 2 hetes sprintek adják az időkeretet és nincs napi szintű külső nyomás, észnél kell lenni, magamat kell presszionálni, hogy időben elkészüljön amit vállaltam.

Főleg JavaScript nyelven írok kódot.

Lelkesen használom a React.js library-t az alkalmazásaink kezelőfelületéhez, mivel nagyon gyorsan lehet vele dolgozni, és a végeredmény is sebesen fut a böngészőben. Szükség esetén, ha marad rá kapacitásom igyekszem a backenden is dolgozni, amit főképp Go nyelven fejlesztünk.

Az említett blokkok között és után pihenek, kikapcsolódom, edzek és egyéb passzióimmal foglalkozom: kézműves sörök fogyasztása; hangszerek és számítógépes játékok.

Mi vonzott a szoftverfejlesztéshez, hogyan kerültél erre a pályára?

Gyerekkorom óta mindig volt valami kütyü a környezetemben. Commodore 64, játékkonzol, idővel asztali számítógép. Családban idősebbik bátyám és egyik unokatestvérem foglalkozott így vagy úgy informatikával, ők is hatottak rám. Hozzájárultak ahhoz, hogymár egészen korán ne csak a szórakozás lehetőségét lássam ezekben az eszközökben.

Ennek ellenére középiskola után biológiát hallgattam egy ideig Szegeden, de abban nem találtam meg magam.

(Egyébként korábban szinte egyáltalán nem foglalkoztam programozással, csak ábrándoztam róla.)

Az egyetemi alapokat hamar sikerült a gyakorlatba átültetni. Találtam egy kis céget ahol több egyetemista is dolgozott: rugalmasak voltak, részmunkaidőben tudtak alkalmazni a tanulás mellett.

Itt kóstoltam bele igazán a webfejlesztésbe: Drupal, PHP, kizárólag külföldi ügyfelek, napi kommunikáció angol nyelven. Sokrétű, komplex munka volt. Közben

megismerkedtem számos programozási nyelvvel, technológiával;

végül elmozdultam a JavaScript irányába és most itt vagyok.

Kurucz Gergely, az Indivizo programozója Forrás: Husz Szabolcs/height of field

Mit szeretsz a legjobban a munkádban?

A folyamatos tanulás, az állandó kihívás, és az alkotás öröme mind jelen van ezen a pályán. Ez az összetétel szerethető, nagyon is. Hogy érzékeltessem: az, amikor saját erődből, a kis tudásdarabkáidra és tapasztalatodra alapozva tervezel meg, és építesz fel valami nem triviális dolgot,

ami nem csak neked érdekes, hanem még esetleg hasznos is mások számára,

az nagyon motiválja az embert. Kicsit talán még addiktív is.

Miből inspirálódsz?

Nagyon jó csapat vesz körül, a kollégáim szakmailag és emberileg is fantasztikusak, rengeteg motivációt kapok tőlük. Sok cikket és érdekességet osztunk meg egymással, és egyébként is szívesen olvasok tudományos és technológiai cikkeket.

legyenek akár híresek vagy hétköznapi hősök. Ezek a sztorik újra és újra emlékeztetik az embert, hogy mindenki elkezdte egyszer valahol, és hogy a jó munkához nem csak idő kell, hanem sok próbálkozás és bizony hiba.

Milyen applikációk és szoftverek nélkül nem tudsz élni?

Slack, Google Apps, Webstorm, Vim, SourceTree, Git, Github, Docker, OS X, Alfred, KeePassX, Spotify.

A techszférán belül mi izgat jelenleg a legjobban?

Nagyon tetszik amit Elon Musk művel a Tesla-val és SpaceX-el. Kereskedelmi űrhajózás, nagy kapacitású energiatárolás, elektromos autók.

Csodás korban élünk.

Izgalmas, hogy az orvostudomány és a digitális világ egyre közelebb kerül egymáshoz. Úgy gondolom ez mindenkinek hasznos lesz: időmegtakarítás, minőség, kevesebb stressz.

Elon Musk cégei sok embert felvillanyoznak Forrás: Getty Images/Bloomberg

Egy ideje ámulok azon, hogy milyen akár ingyenesen is használható játékmotorok jelennek meg a piacon. Unity3D, UDK. Zseniális eszközök, és nem csak játékokat lehet velük csinálni. Adatvizualizáció, szimuláció, valós idejű építészeti vizualizáció, számtalan lehetőség.

Mi a legjobb időbeosztási tipped?

Ha látod előre, lehetőleg minél részletesebben, hogy mit kell csinálnod aznap, illetve az elkövetkezendő 1-2 hétben, az rengeteget segít. Így könnyebb priorizálni. Plusz kellenek a határidők.

Hogyan követed a feladataidat?

Magasabb szinten projekt menedzsment rendszert alkalmazunk, a JIRA-t használjuk munkaszervezésre.

Napi szinten, az egyes sztorikhoz kapcsolódó részfeladatokat Githubon, a feladathoz tartozó pull request leírásában vezetem egyszerű teendői listán. Így a kollégáim is látják, hogy min dolgozok, és mi van még hátra.

Milyen az asztalod?

Semmi extra. A képen az látható, amikor rend van, minusz a kávésbögre, ami egyébként állandó kellék.

Egy távmunkás asztala - Kurucz Gergely itt dolgozik Forrás: Origo

Mi volt a leghasznosabb szakmádba vágó könyv, és mit olvasol most?

Addy Osmani - Learning JavaScript Design Patterns. Inkább cikkeket olvasok, illetve prezentációkról készült videókat pörgetek végig. Jelenleg pedig Stanislaw Lem Kiberiáda című sci-fi antológiáját pótolom, elképesztő fantáziája volt az írónak.

Mik azok az oldalak, amiket rendszeresen nézel?

StackOverflow, szakmai és személyes Facebook csoportok, MDN, Reddit

Mi a legjobb tanács, amit valaha kaptál?

Bármilyen stílusban is kapsz kritikát, csakis rajtad áll, hogy azt hogyan fogadod. Semmi értelme az ösztönös érzelmi reakciónak, nem visz előbbre, nem segíti senkinek a munkáját és egyáltalán nem professzionális.

de szerintem bármilyen területen is dolgozik az ember, talán ez az egyik leghasznosabb készség.

Kinek a válaszait szeretnéd itt olvasni?

Meskó Bertalan - orvosi jövőkutató, Mazán Róbert - EPAM