Csak egy rosszul időzített Twitter-üzenet, vagy egy rejtett kódot tartalmazó számsor? Ez továbbra is foglalkoztatja a közvéleményt, habár Edward Snowden cáfolta meg a haláláról szóló híreket.

Halálhírét már nem egy hírességnek keltették, legutóbb épp Rowan Atkinson, alias Mr. Bean esett áldozatául egy hoaxnak. Most pedig maga a 33 éves informatikus, Edward Snowden volt az, akiről azt írták: meghalhatott, meggyilkolták, kivégezték.

Az amerikai férfi három éve került be a köztudatba az Egyesült Államok legnagyobb kémbotrányát kirobbantva.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egykori alkalmazottja több ezer titkos, bizalmas dokumentumot szivárogtatott ki a titkosszolgálatok tömeges lehallgatási és megfigyelési módszereiről - így az amerikai NSA, FBI és a brit GHCQ eljárásairól.

Mi történt Edward Snowdennel?Forrás: citizenfourfilm.com

A halálhíréről szóló elmélkedés egy rejtélyes Twitter-üzenettel kezdődött: egy 64 karakterből álló üzenet ment ki kétmilliónyi követőjének.  Mielőtt igazán megindulhatott volna a találgatás, a bejegyzést törölték.

Szemfülesek persze mentették a tweetről készült képet:

Ez a bejegyzés spanolta fel az internet népétForrás: ibtimes.co.uk

Sokan attól tartottak, hogy ez egy automatikus segélyüzenet volt, angolul dead man's switch, amely csak akkor kerül ki egy adott felületre, ha az illető meghal,  Ez egyfajta biztosíték, arra az esetre, ha valaki az életére törne: elrablását, erőszakot, esetleg a kivégzését fontolgatná. Maga Snowden is jelezte korábban, hogy van egy ilyen biztosíték: ha bizonyos időközönként nem jelentkezik be a gépébe, életbe lép a vészterv.

Ez alapján sokan úgy tippelték, a kód egy, a már újságírók kezében lévő titkosított fájlcsomaghoz tartozó feloldókulcs. Ezzel tudják megnyitni a titkos dokumentumokat, és közzétenni őket.

Ezt támasztotta alá a következő, azóta eltávolított poszt is, melyben Snowden azoknak üzent, akikkel még 2013-ban együtt dolgozott: Itt az idő.

A vele együttműködőknek üzentForrás: ibtimes.co.uk

Aztán sorra érkeztek a cáfolatok. Először az oroszországi menedékkérelmét intéző, és jogi képviseletét ellátó Anatolij Kucserena nyilatkozta a RIA Novostinek, hogy Snowden él, és jól van.

Természetesen van, akinek érdekében áll a halálhírét terjeszteni, s teszik ezt évek óta  - mondta.

Az informatikus bizalmasa és a dokumentumok közzétételében segédkező egykori újságíró, aktivista Glenn Greenwald rövid Twitter-üzenetben közölte, hogy Edward Snowden jól van - nem rabolták el, nem ölték meg.

A törölt bejegyzésben megszólított Barton Gellman pedig már egyenesen azt írta, a kódsornak "személyes jelentése" van, azt nem a nagyközönségnek szánta Snowden.

Ez alapján a rejtélyes üzenet valószínűleg egy egészen másfajta biztosíték:  célja lehetett, hogy egy vagy több, Snowdennel kapcsolatban lévő személy(ek)nek bizonyítsa, egy adott adatcsomag küldője vagy fogadója valóban maga Edward Snowden, és egyben az illető fel tudja oldani a titkosított csomagot.

Ha ugyanis a titkosított üzenettel együtt a kulcsot is elküldik, és azt valaki "út közben" elfogja, könnyedén fel is tudja nyitni.

Ezt a módszert alkalmazta Barton Gellman, aki könyvet ír Snowdenről és az NSA-ről, és ehhez keres megszólalókat. Egy, a civilek által használt legerősebb titkosítási megoldást (PGP) vetette be a titkosításhoz és hitelesítéshez egyaránt. 

Ennek lényege, hogy a feladó az üzenetet titkosító, egyszer használatos kulcsot a címzett nyilvános kulcsával titkosítja. A címzett aztán a saját kulcsával feloldja az üzenetbe ágyazott kódsort, amellyel aztán vissza tudja fejteni az eredeti üzenetet.

Ezt még egy digitális aláírással lehet megspékelni: ez alapján tudja a címzett, hogy a feladó az-e, akinek gondolja, és az üzenet hiteles-e.

Mégis él?

Hétfőn végül maga Snowden is kitweetelte, hogy a haláláról szóló hírt eléggé felfújták, és annak nincs valóságalapja (stílusosan egy Mark Twain idézettel, és az író portréfotójával.) Persze mivel pusztán egy bejegyzésről van szó, a poszt alatt a kommentelők videós bizonyítékot követelnek, mondván:

egy ilyen szöveget bárki megjeleníthet a Twitteren, így az is, aki elrabolta vagy meggyilkolta.

Azóta persze újabb poszt is érkezett, ahogy az informatikus fogalmaz, az NSA megfigyelési rendszerének első nyilvános áldozatáról.

A konteósokat és a twitteres követőket persze továbbra is foglalkoztatja Edward Snowden hogyléte és a rejtélyes kódsor.  Annak fényében ez nem csoda, hogy a szivárogtató kezében bizonyára még rengeteg bizalmas, titkos információ lehet, amelyeket megtartott magának, és nem tett közzé.

Hogy miről is szól az "Itt az idő" című üzenet, illetve a kódsor vajon milyen titkosított adatcsomagot oldott fel, talán hamarosan megtudjuk!