Szigorítaná az EU a csevegőappok szabályozását

2016.08.17. 13:09

Az Európai Bizottság szigorítana az olyan csevegőappok szabályozásán, mint a Skype, a Viber és a Messenger, hogy a hanghívásokkal szembeni versenyelőnyüket mérsékeljék.

Úgy tűnik, az Európai Bizottság meghallgatta a távközlési szolgáltatók panaszát, és hamarosan szigorúbb szabályozást vezetne be az olyan csevegőalkalmazások esetén, mint például a Skype, a Whatsapp vagy a Messenger.

Ezek a programok ugyanis olyan amerikai óriások kezében vannak, mint a Microsoft (Skype) vagy a Facebook (Whatsapp, Messenger), így nem esnek az európai uniós szabályozás hatálya alá. Így pedig jelentős versenyelőnyre tesznek szert, állítják az EU-s telkócégek.

A bizottság szeptemberben jelenti be a távközlési rendelet módosítását. A tervek szerint ez a biztonság és a magánélet védelmének terén szigorítaná az EU-n kívül eső chatappok szabályozását, ahogy a szolgáltatóváltást is könnyíteni szeretnék.

Nagy lesz a tanácskozás az új keretszabályozásrólForrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

A bizottság vizsgálja ezen online szereplők a telekommunikációs cégekhez hasonló vagy azzal egyenértékű szolgáltatásait - nyilatkozta Nathalie Vandystadt, az európai digitális egységes piac szóvivője.

A cél az lenne, hogy a csevegőappok ugyanolyan szabályozás alá essenek, mint a szöveges üzenetek és hanghívások.

A német Deutche Telekom, a spanyol Telefónica és az angol Vodafone már jó ideje rágja a bizottság fülét, hiszen a szolgáltatóknak jóval költségesebb kiépíteni és karbantartani a hálózati infrastruktúrát, miközben a VoIP-alapú szolgáltatások (mint a Skype és a Viber) pluszköltségek nélkül használják a hálózatot telefonáláshoz, csevegéshez.

Egyelőre még nincs konkrét terv arra vonatkozóan, hogy miként lehetne teljesen kiegyenlíteni a versenyfeltételeket. Ötletként felmerült, hogy külön költségtételt vezessenek be a csevegőappok után.

Kapcsolódó cikkek