Prágában csapoltak bankautomatákat orosz hackerek

2016.08.17. 11:08

A prágai rendőrség három orosz hackert fogott el, akiket azzal gyanúsítanak, hogy többször is meghekkelték a cseh főváros szívében található bankautomatákat. Módosították a szoftverüket, így összesen 3 millió cseh koronát (mintegy 34,5 millió forint) loptak.

Akár 8 év börtönt is kaphat az a három orosz hacker, akik több alkalommal is pénzt loptak prágai bankautomatákból. A házkutatások során a hatóságok lefoglalták az elemelt összeg közel felét, a gyanúsítottakat őrizetbe vették. 

Az első, fosztogatásról szóló bejelentés július 14-én érkezett a hatóságokhoz. A vizsgálat során derült fény arra, hogy a tettesek a berendezések szoftverét törték fel. A második ilyen jellegű bűncselekmény július 19-én történt, majd a harmadik alkalommal, július 21-én sikerült elfogni a három hackert.

Eddig adathalász módszerekkel dolgoztak a bűnözők, a mostani teljesen másForrás: AFP

A nyomozás során kiderült, hogy a trió korábban hasonló bűncselekményeket követett el a szomszédos Németországban, Lengyelországban és Szlovákiában is - közölte Tomas Hulan, a helyi rendőrség szóvivője.

Az eset azért kirívó, mert a rendőrségi szóvivő szerint az elkövetett bűncselekmények új típusú hackertámadásnak minősülnek Európában, korábban ugyanis adathalász megoldásokkal, általában PIN-kód leolvasására képes eszközökkel szereztek hozzáférést a bankautomatákat használó ügyfelek számlájához.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK