Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egykori alkalmazottja, Edward Snowden szerint az oroszok hekkelhették meg az NSA-t, és mindez egy üzenet lehet Moszkvától. Az nem annyira különös, hogy az NSA szerverét meghekkelték: többször volt már ilyen. Az viszont inkább, hogy milyen indíttatásból hozza azt nyilvánosságra valaki. Sejtése szerint azért, mert ezzel az oroszok figyelmeztethetik az amerikaiakat: bármilyen általuk elkövetett kibertámadást be tudnak bizonyítani. Még azt is, ha esetleg maguk az amerikaiak voltak felelősek a demokraták ellen elkövetett hackertámadásokért. 

A napokban tette közzé a Shadow Brokers nevű hackercsoport, hogy hozzáfértek az NSA szervereihez, és onnan veszélyes kártevőket, fejlett kiberfegyvereket szereztek meg. Ezután néhány kódot megosztottak a neten, a maradék csomagot pedig irreálisan magas áron, egymillió bitcoinért árulják.

Biztonsági szakértők arról vitáztak az elmúlt napokban, hogy valóban az NSA elithacker csapatától, az Equation Grouptól lophatták el a kiberfegyvereket a támadók, esetleg szemfényvesztés az egész. Ezt némileg megválaszolja az, hogy Edward Snowden a Twitteren nem egy, de rögtön tucatnyi tweettel reagált a támadás hírére, amelyben többek közt azt is elmondja, hogy az NSA-t meghekkelni nem olyan nagy dolog, az korábban már megesett.  

Snowden szerint az a tény, hogy meghekkelték az NSA-t, nem meglepő: a nagy testvér sem sebezhetetlen. Az sokkal inkább, hogy ennek hangot is adtak a támadók.

Leírja dióhéjban a metódust is, amivel a hackerek hozzáférhettek az NSA szerverén csücsülő kódokhoz, a lopás sikeressége egyrészt az NSA embereinek lustaságán és felelőtlenségén múlhatott.  

A kémbotrány kirobbantója szerint diplomáciai okokból hozhatták nyilvánosságraa kiberfegyverek egy részét, az ügy pedig a Demokrata Pártot célzó hackertámadások sorozatával is összefügghet. Az első még június közepén érte a Demokrata Nemzeti Bizottság rendszerét, utána megtámadták a Demokrata Kongresszusi Kampánybizottság számítógépeit, majd Hillary Clinton kampányában használt számítógépes rendszert hackelték meg. Ugyan az USA hivatalosan nem vádolta meg az oroszokat, Hillary Clinton és Obama biztonsági szakembere őket nevezte meg felelősként. 

Bármit rábizonyíthatnak az USA-ra 

Snowden meg is nevezte jelenlegi menedékadóját, Oroszországot a legesélyesebb támadóként. Szerinte ez egy figyelmeztetés: a nyilvánosságra hozott kódokkal azt akarják üzenni az USA-nak, hogy az eszközök birtokában már

könnyedén tudnak bizonyítani bármilyen olyan támadást, ami az amerikaiakhoz fűződik.

Ennek komoly külpolitikai következményei lehetnek. Főleg, ha kiderül: Amerika a saját szövetségesei után is kémkedhetett. És főleg, ha kiderül, hogy még az elnökválasztási kampány alatt elkövetett támadásokért is saját maguk a felelősek, és nem Oroszország.

Az ügy körül nagy a hallgatás. A Shadow Brokers hackercsapat nem válaszol az üzenetekre, és eddig az NSA sem reagált semmit.