Félautomata járművekkel kezdi meg a vezető nélküli világhoz tartó útját az Uber, lesz még természetesen sofőr és egy információkat papírra vető segédpilóta is. 

Egyre több cég fejleszti önvezető járművét vagy az ehhez szükséges szoftverét, kezdve a Teslától egészen a Fordig. Az Uber korábban szintén beállt a sorba, most pedig egy újabb mérföldkőhöz érkezett a cég, hiszen Pittsburghben már ebben a hónapban munkába állnak a félautomata járművek,  amik véletlenszerűen veszik majd fel az utasokat. 

A Volvo XC90-ek lesznek az Uber flottájábanForrás: Uber

A tesztflotta egyelőre módosított Volvo XC90 terepjárókból áll, amik ugyan külső segítség nélkül kószálnak majd az utakon, de a vezetőülésben mindig ülni fog egy sofőr, ezt jogszabályok követelik meg, mellette pedig lesz egy segítő, aki a tapasztalatokról készít feljegyzéseket. 

A fejlődés sebességét jól mutatja, hogy a májusi első teszt után pár hónappal később már a felhasználók számára is elérhető lesz a szolgáltatás. Ehhez képest a Tesla folyamatosan adja a sofőrök kezébe az irányítást, a Google autói pedig még nem készültek fel, és maximum csak 40 kilométer/óra sebességgel közlekednek. A félmilliárd dollárért saját térképet fejlesztő Uber a jövőben teljesen kiváltaná a mostani sofőröket, bár még nagyon sok teszt és szabálymódosítás van hátra, egyelőre még ott tartanak, hogy az autó azonnal jelez majd, ha át kell venni az irányítást, például a hidakra történő felhajtás esetén. 

Ubert vagy taxit? Berlinben még releváns a kérdésForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jörg Carstensen

Az biztos, hogy a Volvónál nem viccelnek, az év végéig 100 járművet kívánnak munkába állítani, az Uberrel kötött  
300 millió dolláros megállapodásnak köszönhetően pedig 2021-re teljesen automatikus autókat kívánnak forgalomba hozni (a Ford egyébként ugyanezt az időpontot jelölte meg). 

Érdekesség, hogy Pittsburgh már 2014 óta az Uber önvezető autóinak otthona, akkoriban kezdték elcsábítani a Carnegie Mellon Egyetem robotikai karján dolgozó mérnököket. 2016-ra az Uber technológiai központjában már több száz szakember kezdett el dolgozni, az első önjáró Ford Fusion autót pedig májusban kapták lencsevégre.