Több ezer felhasználó panaszkodik arra, hogy webkamerájuk nem működik megfelelően, mióta frissítettek a Windows 10 új csomagjára. A Microsoft elnézést kért, már dolgozik a javításon.

Augusztusban megjelent a Windows 10 Anniversary Update, az operációs rendszer első nagyobb, évfordulós frissítéscsomagja. A telepítés után legtöbben szoftveres hibákra panaszkodtak, túl sokszor lefagyott a frissített rendszer. Most egy hardveres hiba is előkerült:a webkamerák nem működnek megfelelően a Windows 10-es gépeken.

A webkamerák nem működnek az eszközökönForrás: AFP/Jung Yeon-Je

A problémás eszközökkel nem működik a videohívás, a streamelés, folyamatosan fagynak a közvetítések. Még a Microsoft által birtokolt Skype és Lync csevegők sem képeznek kivételt a hiba alól.

A gondot az okozza, hogy a frissítés óta a Windows 10 másképp kezeli a videókat, mivel sokszor egyszerre több alkalmazásnak is hozzá kell férnie egyidőben a kamera képéhez.

Két elterjedt videótömörítési technológiát (MJPEG és H.264) már nem támogata rendszer, ezért azon eszközöknél, mely ezeket a tömörítéseket használja, hiba jelentkezik. Ellenben a YUY2 képkódolással működő kamerák zavartalanul működnek.

A Microsoft megerősítette a hírt, mint közölték: már dolgoznak a hiba javításán, szeptemberben jöhet a patch. Elnézést kértek a felhasználóktól, és hangsúlyozták: a frissítés alapos tesztelésen ment keresztül, ez a hiba akkor nem bukott ki.