A szeptember nem csak az iskolakezdést hozza el

Mafia III, videojáték
Vágólapra másolva!
A szeptember a nyár és a vakáció végét jelenti, ugyanakkor nem muszáj szomorkodni, hiszen az ősz (majd a tél) beköszöntével beindul a nagy videojátékos hajrá, ami azzal jár, hogy heti rendszerességgel érkeznek a jobbnál jobb címek, szinte minden műfajban. Összeállításunkban öt olyan játékot gyűjtöttünk össze, amelyet feltétlenül kipróbálunk már a megjelenés napján.
Vágólapra másolva!

Battlefield I

Az első világháború olyan történelmi esemény, amit csak ritkán dolgoznak fel játékokban, és akkor is inkább stratégiaként, mintsem akcióorientált programként. Ezzel a trenddel megy szembe a DICE és az Electronic Arts, akik a népszerű Battlefield-sorozat legújabb részét ültették az 1914 és 1918 között zajlott konfliktus közepébe.

A stílusosan Battlefield I-nek nevezett (valójában 14.) epizód egyjátékos kampánnyal és többszereplős móddal érkezik, és mi főleg az utóbbi miatt vagyunk izgatottak.

Az I. világháború poklát csak nagyon ritkán élhetjük át "testközelből" Forrás: EA / DICE

A Battlefield mindig is multiban volt erős, és nem lesz ez másképp az új részben sem. A maximum 64 főt befogadó küzdelmek ezúttal is hatalmas és egymástól homlokegyenest eltérő pályákon zajlanak majd, megtömve vezethető korabeli járművekkel (tankok, harckocsik, repülők, hadihajók) és rombolható építményekkel, sőt

ezúttal akár már lóháton is harcba szállhatunk.

A hangsúly most is a csapatmunkán lesz, négyfős szakaszok dolgozhatnak össze, a játékosok klasszikus (Assault, Support, Medic, Scout) és vadonatúj (Tanker, Pilot, Cavalry) kasztok közül választhatják ki a számukra legszimpatikusabb szerepkört.

A játékmódokról és a harcot hosszú távon is élvezetessé tévő extrákról egyelőre nincsenek konkrét hírek, de bízunk benne, hogy az egyedi környezetben játszódó csaták jóval tovább le fognak kötni minket, mint az első ígéretesnek tűnő, majd gyorsan unalomba fulladó 2015-ös Star Wars Battlefront. A Battlefield I október 21-én kerül a boltok polcaira, Xbox One, PlayStation 4 és PC-s verzió egyaránt készül belőle.

Watch Dogs 2

A 2014-es Watch Dogs a megjelenése előtt rengeteget ígért, ám a beharangozott nagy hackeres mókából a megjelenésre

nem maradt más, mint egy kütyükkel bőven megszórt GTA-utánzat,

ami végeredményben nem volt ugyan rossz, de messze elmaradt a várakozásoktól.

Most úgy tűnik, hogy a játék mögött álló Ubisoft tanult a hibákból, és a november 15-én PC-re, Xbox One-ra és PlayStation 4-re érkező Watch Dogs 2 már olyan játék lesz, ami után elégedettebben dőlhetünk hátra.

A helyszín ezúttal San Francisco, és a fejlesztők ígérete szerint minden hackelhető lesz Forrás: Ubisoft

Az egyik legfontosabb dolog, hogy az előző rész meglehetősen ellentmondásos főszereplője után most egy jóval szimpatikusabb karaktert, a fiatal Marcus Holloway-t kell irányítanunk, aki

San Franciscóban száll szembe a mindent látni akaró nagytestvérrel, a többi hackerrel és mindenféle rosszfiúkkal.

És nem csak a főszereplő változik, de az ígéretek szerint a játékmenet is, ugyanis a fejlesztők szerint ezúttal lehetőség lesz arra, hogy akár egyetlen élet kioltása nélkül vigyük végig a történetet, egy igazi hackerhez méltóan.

Persze azok sem maradnak hoppon, akik szeretik az akciót, a lövöldözést és az autós üldözéseket (elég megnézni a lenti előzetest). Akár ilyen módon is megoldhatjuk a ránk váró küldetéseket, de ennél azért jóval érdekesebb, hogy az ellenfelek halomra lövésénél sokkal szofisztikáltabb módon is előrejuthatunk a történetben.

A lopakodás, drónhasználat, hálózatok feltörése, mobiltelefonok meghackelése és a figyelemelterelés mind a repertoárunk része lesz, így ezúttal tényleg van esély arra, hogy egy okos, nem feltétlenül az eszetlen akciót előtérbe helyező játékot kapunk a kezeink közé.

South Park: The Fractured But Whole

A 2014-es South Park: The Stick of Truth hatalmas meglepetés volt, hiszen amellett, hogy hű maradt a polgárpukkasztó sorozat szellemiségéhez, kiváló kis szerepjátéknak bizonyult, rengeteg küldetéssel és jól kidolgozott, csapatalapú harcrendszerrel.

A soha fel nem növő negyedikesek ezúttal szuperhősgúnyában mérkőznek meg egymással Forrás: Ubisoft

A folytatás december 6-án érkezik (PC, Xbox One, PS4), és a játékot ugyan már nem az első részt elkövető Obsidian fejleszti, de aggodalomra valószínűleg nincs ok, hiszen

a sztorit ezúttal is az animációs széria alkotói, Trey Parker és Matt Stone írják.

A történet a manapság divatos szuperhősfilmekre reflektál, azon belül az Amerika Kapitány: Polgárháború-ra, így az előző epizód varázslói és lovagjai után a srácok most maszkos igazságosztóként fognak tevékenykedni, és két táborra szakadva küzdenek majd egymás ellen.

A játék elején összesen 12 osztályból választhatjuk ki, hogy milyen karakterrel akarunk játszani, és ez fogja meghatározni, hogy milyen képességeket és trükköket vethetünk be a ránk váró harcok során.

The Fractured But Whole-ban ismét egy új kölyköt fogunk alakítani, már a nemét is mi határozhatjuk majd meg, de nem kell lemondanunk az ikonikus szereplőkről sem, hiszen Cartman, Stan, Kyle és Kenny ezúttal is csatlakozhatnak hozzánk a küldetéseink teljesítése és a továbbfejlesztett harcok során.

A rajzfilmre hajazó grafika a folytatásra is megmarad, és ha minden jól alakul, akkor ismét olyan élményben lesz részünk, mintha egy frenetikus South Park-maraton résztvevői lennénk.

Forza Horizon 3

Videojátékos körökben (de legalábbis az Xbox-felhasználók között) a Forza név az elmúlt évtizedben egybeforrt a minőségi szimuláció fogalmával, és az autós videojáték-sorozat nemrégiben kitermelt egy mellékágat is, Forza Horizon névvel, amiben már nem a maximális élethűség, hanem a vezetés élményének átadása volt a cél.

Az ausztráliai sivatagok mellett a hatalmas erdők és végigszáguldhatóak lesznek Forrás: Microsoft

A jóval árkádosabb Horizon a nagytestvérhez hasonlóan megtalálta a maga közönségét, jön a harmadik rész, ráadásul a szeptember 27-én érkező epizód már

nemcsak Xbox One-ra, de PC-re is megjelenik, sőt a két platform felhasználói akár együtt is játszhatnak majd.

A játék helyszíne ezúttal Ausztrália, annak minden előnyével és változatosságával: sivatagok, hatalmas erdők, tengerpartok, végtelen tűnő autópályák és városok várják a virtuális sofőröket. Az eltérő terepviszonyok viszont különböző járgányokat igényelnek, és a Forza-sorozat ebben sosem szenvedett hiányt.

A Horizon 3-ban 350-nél is több végletekig kidolgozott, egyedi és valósághű műszerfallal felszerelt járgány várja a játékosokat, minden eddiginél részletesebb testreszabhatósággal.

Ami a játékmenetet illeti, ezúttal is játszhatunk feltörekvő pilótát, aki a különböző versenyeken épít magának egyre nagyobb hírnevet, de emellett már szervezőként is tevékenykedhetünk, és mi magunk hozhatunk létre futamokat, meghatározva a helyszínt, a célt és a részt vevő járgányok típusát.

Ha pedig megvan a tökéletes terv, akkor azt nem csak a programon belül használhatjuk, de megoszthatjuk a többi játékossal is, hogy ők is kipróbálhassák. Tartalomban tehát nem lesz hiány, és már alig várjuk, hogy nekieshessünk a virtuális kilométereknek!

Mafia III

A cseh Illusions Softworks Mafia című játéka 2002-ben jelent meg PC-re (majd később PS2-re, Xbox-ra), és az 1930-as években játszódó külső nézetes akciójáték olyan jól sikerült, hogy mindmáig bérelt helye van a legjobb videojátékokat felvonultató listákon.

2010-ben folytatás is készült a nagy sikerű programhoz, viszont a rövid és önismétlő Mafia II megosztotta mind a kritikusokat, mind a játékosokat – a sorozaton esett csorbát az október 7-én megjelenő (PC, Xbox One, PS4) Mafia III hivatott kiköszörülni.

Egy egész város várja, hogy az uralmunk alá hajtsuk Forrás: 2K Games

Ahogy azt a cím és az elődök is sugallják, ezúttal is a szervezett bűnözés világában merülhetünk el, és egy Lincoln Clay névre hallgató vietnami veteránt irányítva kell átvennünk a hatalmat New Bordeaux-ban, lenyomva a várost markában tartó olasz maffiát.

A feladat nem lesz egyszerű, hiszen tíz egymástól homlokegyenest eltérő kerületből kell kiszorítanunk a konkurenciát, ráadásul a fejlesztők ígérete szerint

minden egyes régióban más-más módszerre lesz szükségünk a sikerhez.

Az olaszok elleni harcban szerencsére nem leszünk egyedül, hiszen három szövetséges (Burke, Cassandra, Vito Scaletta) segíti majd a ténykedéseinket. Persze nem ingyen, a szolgálataikért elvárják, hogy nekik is csurranjon-cseppenjen valami a megszerzett területekből.

Hogy melyik cimboránkat részesítjük előnyben, az nem csak arra lesz hatással, hogy milyen segítséget kapunk (az oldalunkon harcoló fogdmegek, jobb fegyverek, értékes kapcsolatok), de a döntéseink a sztori menetét is befolyásolhatják, ami nem csak a változatosságot növeli, de az újrajátszás esélyét is.

Reméljük, hogy ezek az ígéretek tényleg meg is valósulnak, és októberben a Mafia II-nél jóval tartalmasabb és élvezetesebb játékot kapunk.