Izraeli fejlesztésű kémprogrammal próbálták feltörni egy arab emberi jogi aktivista telefonját. Az Apple a biztonsági rések megszüntetése után mobiltelefonjaik operációs rendszerének frissítésére kéri ügyfeleit.

A Pegazus nevű izraeli kémprogram az Apple iOS 9 operációs rendszerének hiányosságát használja ki - jelentették a Citizen Lab és a Lookout kiberbiztonsági cégek.

A vírus segítségével távolról lehet követni a feltört telefonon zajló beszélgetéseket, kapcsolati adatokat, szöveges üzeneteket és e-maileket, valamint a készülék tulajdonosának hollétét is képesek számon tartani. 

A kártevő három még be nem foltozott sérülékenységet használt ki az iOS-ben. Az Apple frissítést adott ki, és felhívta ügyfelei figyelmét, hogy azonnal telepítsék az iOS 9.3.5-ös verzióját.

Izraeli cég készítette

A kémprogramot az izraeli hadsereg elit (8200-as) hírszerző egységétől leszerelt veteránok fejlesztették a Tel-Aviv mellett székelő, NSO Group nevű vállalkozás keretében. "Egy lépésben, egy linkre rákattintva rabul ejti a telefont. A valaha látott legkifinomultabb kémprogramok egyike" - nyilatkozott Mike Murray, a Lookout kutatója egy szaklapnak.

Az egyetlen érintéssel működésbe lépő kémszoftverért egy kémprogramokkal kereskedő ügynök tavaly novemberben egymillió dolláros (mintegy 280 millió forintos) jutalmat ajánlott fel a programozónak, aki képes azt elkészíteni.

Izraeli cég állt a kémszoftver mögöttForrás: AFP/2016 Getty Images/Justin Sullivan

Aktivista fedezte fel

A számítógépes kémkedésre az Egyesült Arab Emírségekben élő Ahmed Manszúr emberi jogi aktivista révén derült fény. Manszúr a Citizen Lab biztonsági céghez fordult telefonjával, miután kétszer is ismeretlen helyről érkező SMS-t kapott, amely gyanús linket tartalmazott. A férfi ismert emberi jogi aktivista, aki évek óta az emírségekben folyó önkényes fogvatartás és kínzás ellen emeli fel hangját.

A szálak a 2010-ben alapított, izraeli NSO Grouphoz vezettek. Ezt a vállalkozást két évvel ezelőtt 120 millió dollárért (mintegy 33 milliárd forintért) megvásárolta egy amerikai cég, de irodája és személyzetének nagy része továbbra is Izraelben maradt.

A történtek után az NSO Group közleményt adott ki, amelyben elismerte a kémprogram létrehozását.

Kijelentették, hogy céljuk a kormányok ellátása technológiai eszközökkel a terror és bűnözés elleni harchoz. "A vásárlókkal aláírt egyezmények megkövetelik a szoftver jogszerű alkalmazását, a termékek csakis a bűnelkövetés megelőzését és kinyomozását szolgálják" - állítják az NSO Groupnál.