Ha szeretne egy új készséget vagy nyelvet magára szedni, applikációk hada könnyítheti meg az életét.

Forrás: AFP/2015 Getty Images/Andrew Burton
Appverseny az Origón
Appversenyt hirdettünk az Origón a 6-15 éves korosztálynak október 15-23. között az EU Code Week keretében. Péntek délig várjuk a pályaműveket. Az értékes nyereményekért ezúton is köszönet a Qualysoftnak. A kódolás alapjait pedig egy egyszerű labdás játékkal mutatjuk be, így nem csak a kicsik, de a nagyok is belekóstolhatnak az alapokba.

Jegyzetelés

Az Evernote (iPhone, Android), a OneNote (iPhone, Android), a SimpleNote (iPhone, Android) és a Google Keep (iPhone, Android) mind azonnal szinkronizálnak asztali gépen, telefonon és tableten egyaránt, így akár a buszon is lehet jegyzeteket nézegetni - ha valakinek erre lenne gusztusa.

Mind a 4 applikáció hasonlít felépítésében: jegyzetfüzetekbe rendezgethetjük a virtuális jegyzeteinket.

Szuper keresőfunkciók, jelölési (tag) lehetőségek, megosztás, pipálható listák állnak rendelkezésre - hogy melyiket érdemes letölteni csak azon múlik, hogyan szeretünk jegyzetelni.

Ilyen szép az Evernote működés közben.Forrás: [origo]

Az Evernote és microsoftos párja, a OneNote hasonlóan alkalmasak képek, szövegek és linkek tárolására. Főleg azok fogják szeretni, akik imádnak rendezgetni. A OneNote előnye, hogy színkódolni is lehet, és rajzolgatni is. Mindkét app viszonylag jól eltárolja a kézzel írt jegyzeteket is, az Evernote-ot pedig már a telefonon belül is védhetjük jelszóval.

A OneNote szinkronizálja az adatokat az eszközök köztForrás: Microsoft

A SimpleNote leginkább a szöveges jegyzeteket szereti. Ez talán a legminimalistább, letisztultabb applikáció a négy közül, különösen a keresőfunkciójukra büszke a cég.

A Google Keep a rövid jegyzetekre a legalkalmasabb. Akár GPS-alapú emlékeztetőt is beállíthatunk - akiknek elég, ha a jegyzeteik színkódolva vannak, nem külön virtuális jegyzetfüzetekbe, illetve nem jegyzetel sokat, annak ez az app való. 

Ha esetleg még nem osztana meg eleget a Google-lel saját magáról, a jegyzeteit is tárolhatja az applikációjukban!Forrás: iTunes

Fontos infó, hogy az EverNote ingyenes verziója a legutóbbi frissítés után csak két eszközünkre telepíthető, így ha a tableten, telefonon, és gépen is el akarjuk érni a jegyzeteinket, akkor érdemes mást választani.

Nyelvtanulás

A Duolingo (iPhone, Android) zseniálisan gamifikálja a nyelvtanulást (már 19 nyelven!), és szinte észrevétlenül teszi szokássá a mindennapos nyelvtanulást. Lehet a barátainkkal (vagy ellenségeinkkel) versengeni, hogy ki tanul többet, extra pontokat kapunk, ha minden nap gyakorlunk.

Hasonló nyelvtanulós app a magyar fejlesztésű Drops, amely jelenleg még csak iOS-en érhető el (iPhone). A szavakat audiovizuálisan tanulja meg a felhasználó, pillanatok alatt rögzülnek a legfontosabb kifejezések. Használatához elég a képeket, betűket drag-and-drop, azaz fogd és húzd módszerrel a helyükre tenni.

Mindennap maximum 5 percet enged játszani az app, ezzel pedig igazi függőség alakulhat ki!

Figyelmeztet, ha 24 órája már nem játszottunkForrás: Origo

Kevésbé ismert barátjuk a Memrise (iPhone, Android), ami alapvetően egy ismétlő-kártya applikáció. Ennek előnye, hogy mi magunk is összeállíthatunk nyelvtanuló csomagokat, vagy a többi felhasználó által szerkesztettekből tanulhatunk.

Egy-egy kifejezéshez képeket tudunk csatolni, így "mémesíthetjük" a tanulási folyamatot. Az applikáció először megtanítja a kifejezéseket, többször átismétli, majd - a szóhoz csatolt kép segítségével - visszakérdezi őket.

Itt a Duolingo-s bagoly helyett kis virágok várják, hogy öntözzük őket. Ha a Duolingo nem jön be, vagy már az ottani leckéken túlhaladtunk, az egyik leghasznosabb szótanulási módszer a Memrise-é - képekről sokkal könnyebben eszünkbe juthat egy-egy szó hangzása. 

Akár minden szóhoz különböző macskás képet rendelhet hozzá. Higyje el, sokkal könnyebb lesz emlékezni a szavakra!Forrás: iTunes

Ismétlés

Ilyen szépen is letisztázhatja a gondolatait, akár mobilon.Forrás: iTines

A tudás virtuális anyái: a Quizlet (Android) illetve a Fleshcards+ by Chegg (iPhone) applikációk hatékonyan visszakérdeznek definíciókat kis kártyák segítségével. Sokszor már az is elég ismétlés, hogy leírjuk egy-egy kifejezés definícióját, vagy emlékeztetőt egy-egy történelmi személyhez.

Azoknak, akik ennél vizuálisabb típusok, vagy egy-egy témát szeretnének jobban átlátni, használható lehet az IMindMap (iPhone, Android).

Az app segítségével vizualizálhatjuk, hogyan függnek össze a tanultak. Ez egyébként szuperül felkészít akár egy mítingre vagy interjúra is: letisztázza, hogyan kapcsolódnak a témák egymáshoz, és mire fókuszáljunk.

Időbeosztás

Diákoknak a legjobb naptár Androidra a StudentAgenda (Android): színkódolni lehet a tárgyakat, mutatja, mennyi idő van a vizsgáig, mennyit foglalkoztunk egy-egy tárggyal, szépen lebontható, to-do listát lehet összeállítani.

iPhone-ra hasonló a Homework App, ami egy szintén nagyon részletesen kidolgozott naptár/to-do applikáció, diákokra fókuszálva.

Bezzeg a mi időnkben még leckefüzet volt. (Homework App)Forrás: iTunes


Az időbeosztás nagy titka abban is rejlik, hogy tudjuk, mire megy el az időnk. iPhone-osok a Beállítások / Akkumulátor menüpont alatt látják, hogy milyen applikációt, mennyit használtak az elmúlt 24 órában; Androidosoknak jó lehet letölteni a Quality Time applikációt, ami ugyanezt mutatja.

A Pomotodo (iPhone, Android) és a Toggl (iPhone, Android) applikációk pedig arra lehetnek jók, hogy mérjük, mire is megy el az idő. Ez sokat segít abban, hogy később visszanézzük, mennyi tanulással milyen eredményeket sikerült elérni.

A Pomotodo pontosan leírja, mivel mennyit foglalkoztunk egy nap.Forrás: iTunes

A Pomotodo a Pomodoro-technikát követi: gyakorlatilag egy stopper óra, ami 25 percenként szól, hogy tartsunk 5 perc szünetet. Sokat segíthet fókuszálni, mivel 25 percet könnyű kibírni Facebook/email csekkolás nélkül, ha tudjuk, hogy utána lesz 5 perc, amiben ezzel lehet foglalkozni.

A Toggl ezzel szemben szimplán követi, hogy egy-egy feladatunkkal mennyi időt töltöttünk - meglepő eredmények születhetnek!

Extrák

A Dropbox és/vagy a Drive elengedhetetlenek: felhőtárhelyen tárolni a beadandókat, jegyzeteket, azokat könnyen meg is oszthatjuk az osztály- vagy csoporttársakkal. Végtelenül megkönnyíti az életet: például ha a gépünk hirtelen leáll, az op.rendszer újraindul, az összes beadandó/jegyzet mentve van, és akár másik eszközről is elérhető.

A Pushbullet egy zseniális találmány arra, hogy a gépen használjuk gyakorlatilag az összes mobil kommunikációs applikációnkat. Még SMS-ezni is tudunk, illetve gépen láthatjuk a telefonos notikat, a készülékek közti fájlküldést pedig sokkal egyszerűbbé teszi. Az életminőséget nagyban növeli, hogy amit gépen kikopizunk, akár mobilon is beilleszthetjük.

Ha kipróbálja a Pushbullet-et, nem fogja tudni, hogyan élt eddig nélküle.Forrás: iTunes

Az egyetemi évek kezdete a bulivonat indulását is jelezheti. Főleg egy idegen városban, késő este az utcákat járni nem mindig a legbiztonságosabb.

A bSafe (iPhone, Android) applikáció viszont nagyban növeli a biztonságérzetet: beállíthatjuk, hogy az általunk választott telefonos kontaktjaink, az úgynevezett Őrangyalok láthassák hazafelé menet a telefonunk GPS-koordinátáit. Ha be van kapcsolva az app, és megnyomjuk rajta a vészjelzést, az jelez az Őrangyaloknak, hogy hol történt baj, valamint a telefon elkezd videó-és hangfelvételt készíteni.