Pornó lepte el az FBI által lefoglalt Megauploadot

2016.08.29. 11:34

Pornóval van tele a Megaupload főoldala, valószínűleg lejárt az oldal doménregisztrációja, és azt egy külsős vásárolta meg magának. Az oldal eredeti tulajdonosa, Kim Dotcom szerint ez is arról árulkodik, hogy az FBI mennyire amatőr módon kezeli a Megaupload-ügyet. A férfi szeretné, ha a kiadatását élőben közvetítenék a neten világszerte, ez viszont nem tetszik a hatóságoknak.

A Megaupload.org fájlcserélőt még 2012-ben foglalták le a hatóságok szerzői jogsértés miatt, az oldal szervereit és doménjeit átvette az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI).

Az FBI-nál van jelenleg a Megaupload alapítójának, a kalózkirálynak hívott Kim Dotcom számos tulajdona. Többek között készpénz, autók és tucatnyi olyan doménnév is, mint a Megastuff.co, a Megaclicks.org, Megaworld.mobi, és a Megaupload különféle variánsai.

Domének terén viszont úgy tűnik, nem elég körültekintők a szövetségiek. A fájlcserélő főoldalát a napokban ellepték az erotikus hirdetések, tűnt fel a TorrentFreaknek. Eddig az oldalon egy banner hirdette, hogy nyomozás részeként lefoglalták, most viszont tele van erotikus oldalakra vezető linkekkel, hirdetésekkel. 

A többi lefoglalt doménnel is hasonló a helyzet, reklámokkal van tele a Megastuff.co, a Megaclicks.org és a Megaworld.mobi is. 

Ez nem az a Megaupload, amire a legtöbben emlékszünkForrás: Origo

Korábban egyszer már történt hasonló eset. A TorrentFreak szerint, ahogy akkor is, most is a doménregisztrációk járhattak le, és egy külsős vehette meg őket, hogy saját célra használja fel a népszerű címeket. Kim Dotcom szerint az eset jól jellemzi az egész ügyet. 

„Ahogy kezelik a Megaupload doménjeit, az jellemzi az egész ügy kezelését is: amatőr” – mondta el a férfi a TorrentFreaknek. 

Kim DotcomForrás: MTI/EPA/David Rowland

Dotcom nem adná fel

A hatóságok többször is nekimentek Dotcom oldalának, és 2012 januárjában sikerült lefoglalniuk. Az ügy évek óta húzódik, Dotcom még Új-Zélandon tartózkodik. Tavaly decemberben döntött úgy egy új-zélandi kerületi bíró, hogy a férfit és három társát ki kell adatni az Egyesült Államoknak, és a helyi jogszabályok szerint kell szembenézniük többek közt a szerzői jogsértés és pénzmosás vádjával. 

Dotcom a nagy nemzetközi érdeklődésre hivatkozva szeretnéha a kiadatását élőben közvetítenék a neten, 

ám a hatóságok ezt próbálják megakadályozni. Dotcom célja ezzel az, hogy egyben a világ előtt állást foglalhasson a kalózkodásról, és sikerülhessen megakadályoznia kiadatását. 

Dotcom a Twitteren jelentette be júniusban, hogy 2017. január 20-án újraindítja a fájlcserélőt Megaupload 2.0 néven. 

Ezen a napon lesz öt éve, hogy a hatóságok lecsaptak az akkor 50 millió felhasználót kiszolgáló oldalra. A friss infók alapján minden felhasználó 100 gigabájt tárhelyet kap, és a kommunikáció titkosított lesz. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK