Először tartóztattak le tinédzsert hackelésért Srí Lankán. A 17 éves diák az elnök weboldalát törte fel, hogy elmaradjanak a vizsgák, három év börtönt kaphat érte.

Egy 17 éves tinédzsert tartóztatott le a Srí Lanka-i rendőrség. A fiatalt azzal vádolják, hogy feltörte Maithripala Sirisena Srí Lanka-i elnök hivatalos weboldalát. A diák eltávolította a honlap eredeti nyitóoldalát, és helyette egy üzenetet hagyott, miszerint elmaradnak az év végi vizsgák a középiskolákban. 

A támadást különösebb nehézség nélkül tudta visszavezetni a rendőrség a fiú otthonáig, a weboldalt azóta helyreállították. A fiút őrizetbe vették kiberbűnözés vádjával, három évig terjedő szabadságvesztést,  és 300 ezer rúpia (körülbelül 1 230 000 forint) pénzbüntetést kaphat. 

Srí Lankán több alkalommal is törtek már fel nagyobb weboldalakat, de ez az első alkalom, hogy egy tinédzsert tartóztatnak le kiberbűnözés miatt.

Nem az első eset

A BBC forrásai szerint a Srí Lanka-i elnök weboldalát egy héttel korábban a Sri Lankan Youth nevű hackercsoport is megtámadta. A csoport azt követelte egy üzenetben, hogy csúsztassák el az április végén esedékes záróvizsgákat, mert az egybeesik több ünneppel is. Emellett fenyegetést is hátrahagytak az elnöknek, miszerint ha nem figyel eléggé a Srí Lanka-i weboldalakra, kiberháborúra számíthat. 

Az üzenetet eltávolították, de rá következő hétvégén megint megtámadták az oldalt, ekkor fogták el a 17 éves fiút.