Elbúcsúzik a Nexus brandtől a Google, a cég jövőbeli mobiljait már nem ezen név alatt adják ki. A változtatás oka lehet, hogy nagy változásokat terveznek szoftver és kezelőfelület terén is a Google-telefonokkal.

Nagy változást tervez a Google a Nexus-vonallal, ezért a márkanévtől is megválik - állítják az Android Central forrásai. A keresőóriásnak sok-sok éve van már gyári Androidot futtató okostelefonja, amelyek Nexus márkanév alatt, több gyártó kezei alól kerültek ki. A keresőóriás partnerei közt volt már a Samsung, a HTC, a Huawei vagy éppen az LG.

A következő zászlóshajókat a hírek szerint ismét a HTC készíti majd, tehát a tavalyi modellekért felelős Huawei és LG idén nem kap szerepet. Az eddigi Nexus-készülékek hátulján mindig a Nexus-logó, valamint annak a cégnek a logója szerepelt, amely gyártotta.

A jövőben ez nem így lesz: a Nexus jele helyett maga a Google logója szerepelhet a telefongyártók (például a HTC) logója mellett.

Sundar Pichai Google CEO szavaiból indulnak ki a pletykagyárosokForrás: AFP/2016 Getty Images/Justin Sullivan

Belül is megújul

A megújulás hírét már korábban is megszellőztették, köztük a Google vezérigazgatója, Sundar Pichai száját is sokatmondó mondatok hagyták el. Pichai elmondta, hogy a cég a korábbinál nagyobb hangsúlyt helyez majd a formatervre. 

Nem csak külsőleg, de szoftveres téren is nagy változásokra lehet számítani.

Az újabb információk alapján valószínűleg megújult ikonkészletre, animációkra, valamint a friss külsőbe öltöztetett navigációs gombokra lehet számítani. Az Android egy olyan kiadását futtathatják majd az új mobilok, amely felhasználó felület terén több fejlesztést is tartalmaz majd. Például egyedi navigációs gombokat, és az Androidtól eltérő színsémákat.

Két okostelefon is megjelenhet hamarosan, a nagyobb méretűt Marlin, a kompaktabb kialakításút pedig Sailfish kódnéven emlegetik. A végleges név még csak sejthető, az utóbbi esetében 5P-re tippelnek a legtöbben. Ezek a készülékek már az új szoftveres felülettel kerülhetnek majd forgalomba, várhatóan szeptemberben jelentik be azokat.

A pletykák szerint két új okosórát is bemutathat idén a cég, a lehetséges új androidos táblagépekről viszont még nem tudni semmit.