IPhone-okhoz jöhet majd az Apple VR-szemüvege

apple spring
CUPERTINO, CA - MARCH 21: Apple VP Greg Joswiak announces the new iPhone SE during an Apple special event at the Apple headquarters on March 21, 2016 in Cupertino, California. The company is expected to update its iPhone and iPad lines, and introduce new bands for the Apple Watch. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Szinte már minden nagyobb gyártónak van virtuálisvalóság-szemüvege, az Apple szinte az egyetlen nagy cég, amely még nem rukkolt elő ilyen eszközzel. Egy szabadalom viszont arról árulkodik, hogy ez nem lesz mindig így.
Vágólapra másolva!

A virtuálisvalóság-piacon már megindult a harc, és egyelőre két óriás ül a technológia képzeletbeli trónján: a Facebook által felvásárolt Oculus és a Valve-val társult HTC. Októberben a Sony fog belépni a ringbe, a cég régóta várt PlayStation VR-eszköze fog megjelenni.

Ugyan az ipar ezen a három nagy szereplőn tartja szemét, egy negyedik techóriás is csatlakozhat hozzájuk, méghozzá a technológiától eddig magát távol tartó Apple. Egy, az amerikai szabványügyi hivatalnál bejegyzett szabadalom szerint a cégnek tervei vannak egy saját szemüvegre, ami sokatmondóan „hordozható elektronikus eszközöket használ kijelzőként”.

A szemüveg rajza Forrás: Egyesült Államok Szabadalmi Hivatala

A szabadalom egy olyan headsetről szól, amit az Apple telefonjaival lehet párosítani. Beépített hangszórókat, egyedi lencséket és az Apple 2012-ben bevezetett Lightning csatlakozóját építenék bele a két eszköz összekapcsolásához.

A külföldi lapok szerint a dizájn elsőre nagy hasonlóságot mutat a Samsung Gear VR-ral, külsőre semmi egyedi nincs rajta. Azonban ahogy a leírásból kiderül, főleg a két eszközt párosító technológia miatt tarthatta az Apple érdemesnek a bejegyzést – gyanítható, hogy ezen a téren valami egyedit tervezhetnek.

Jól látszik, hogy telefont kell belecsúsztatni Forrás: Egyesült Államok Szabadalmi Hivatala

A szabadalom még persze korántsem jelenti azt, hogy az hamarosan felbukkan egy termékben. Az olyan nagy cégek, mint az Apple, sokszor védnek le ötleteket és prototípusokat még azelőtt, hogy azt tesztelni tudnák, vagy implementálni. Ez azért van, mert nem akarnak lemaradni a sok ideig tartó papírmunka miatt.

Persze ez nem jelenti azt, hogy sosem fogjuk látni az eszközt vagy ahhoz hasonlót a boltok polcain. Annyit mindenképp elárul a szabadalom, hogy az Apple is aktívan dolgozik saját VR-eszközön, azt ráadásul az iPhone készülékekhez próbálja kapcsolni valamilyen módon.