Két kijelzőt és kamerát kapott az új LG V20

lg v20 dupla kamera kijelző katonai szabvány
LG V20
Vágólapra másolva!
Már előre lehetett tudni, hogy az LG V20 lesz az első nem Nexus okostelefon, ami Android Nougatot futtat. Kimondottan jó specifikációkkal támad az LG újdonsága: két kijelzőt és két kamerát is kapott, ráadásul igencsak ellenálló.
Vágólapra másolva!

Az LG tavaly két csúcskészüléket is bemutatott, nevezetesen a G4-et és a V10-et, érdekes módon egyiket sem valamilyen nagy (MWC vagy IFA), hanem külön esemény keretében.

Idén a G5 debütálását már a barcelonai mobil-világkongresszus idejére időzítették, ám a múlt heti berlini show-t továbbra sem érezték első számú lehetőségnek.

Az LG V20 már Android 7.0-val érkezik Forrás: LG

Krémes, nem rémes

Helyette San Franciscót választották, ahol az előzetes várakozásoknak megfelelően napvilágot látott az idei második reménység, az LG V20. A készülék az első okostelefon (a Google sajátjain kívül), ami

megkapta az Android 7.0 Nougat operációs rendszert,

természetesen a gyártó egyedi felületével. Az új mobilszoftvert az eddigiekhez képest is letisztultabb külső, valamint a gyári szoftverből ismert újdonságok jellemzik, kezdve az intelligensebb Doze-to-go módtól egészen a jobb értesítésekig és a kettéosztott képernyőig (két alkalmazás futtatható egymás mellett).

Elöl két kijelzőt is találunk

Ha már a kettéosztásról beszélünk, a V20 megtartotta elődjének "nagy vívmányát", hiszen az elődmodellhez hasonlóan ennek

a mobilnak az elején is két darab kijelző található,

mindkettő IPS technológiájú.

Háromféle színben lesz megvásárolható Forrás: LG

A méretesebb, 5,7 hüvelykes panelen 1440 x 2560 pixel jelenik meg, a V10-hez képest nagyobb lett a fényerő és a színhűség is. A másodlagos megjelenítő apró, 160 x 1040 képpontot jelenít meg. Célja a samsungos Always-on technológiához hasonlóan, hogy az értesítéseket, kedvenc appokat, illetve az alkalmazásváltót innen érjük el - persze ez is szoftveresen bármikor kikapcsolható.

Erős, de nem igazán különleges

Nincs nagy meglepetés a hardveres képességek terén, egyrészt adott a Snapdragon 820 chipset, ami természetesen rendkívül erős, ám már van 821-es verzió is, egy picit magasabb órajellel rendelkező processzorral, talán nagyobbat ütött volna a mobil ezzel.

A négymagos processzor persze így is vígan meghajtja a két megjelenítőt, a 4 gigabájtnyi rendszermemória pedig bőven elég az alkalmazások párhuzamos futtatásához (mondjuk láttunk már ennél többet konkurens gyártók termékeiben).

Az viszont mindenképpen jó hír, hogy már a

64 gigabájtos belső adattárolón

bőven van hely az adatoknak és programoknak, ezt microSD-vel akár plusz 2 terabájttal is megtoldhatjuk.

Rendelkezésre áll a már megszokottnak ható ujjlenyomat-olvasó, amit a hátul lévő bekapcsológombba épített a gyártó.

Kamerából is kettő van

Mivel a G5 hátulján két szenzor található, várható volt, hogy a V20 sem marad ki a buliból. Nem is tette, egy

16 és egy 8 megapixeles szenzort szereltek a hátlap tetejére,

az egyik a normál, a másik pedig a nagy látószögű fotók (135 fokos) elkészítésében segít. Van 4K-videofelvételi képesség, lassított felvétel is, a szoftver rengeteg beállítási lehetőséget kínál, kezdve az érzékenységtől egészen a záridőig.

Szerencsére ebből a modellből nem maradt ki sem a lézeres, sem a PDAF-autofókusz, van optikai képstabilizálás, sőt, már az EIS is támogatott, így a giroszkóp is segít. Szelfizni az 5 megapixeles, f/1,9 rekeszértékű fényképezővel lehet, ami

a korábbiaknál 34 százalékkal világosabb fotókat ígér.

Stúdióminőségű hangfelvételt ígér az LG V20 Forrás: LG

Dobták a modularitást, bírja a megpróbáltatásokat

A V10 nagy előnye az volt a G4-hez képes, hogy ütésálló, és sokkal minőségibb kialakítást kapott. Szerencsére ezeket a tulajdonságokat megörökölte a V20, ami nem ijed meg az apróbb leejtésektől,

megfelel a katonai szabványnak,

az alumínium- (AL6013) és az üvegburkolat pedig egy felső kategóriás telefonhoz méltó érzést kelt. Talán külsőleg egy kicsit kevésbé megosztó, mint a G5, és már nem moduláris, lehet, a cégnél is rájöttek, hogy ez abban a formában, ahogy ők tervezték, felesleges.

Az LG a zászlóshajóknál hosszú évekig ragaszkodott a 3000 milliamperórás akkumulátorhoz, aztán elég nagy csalódást keltve a G5-be már csak 2800-as telep került. Szerencsére a kritikákat meghallgatta a dél-koreai gyártó,

a V20 energiaellátását már egy 3200 milliamperórás aksi végzi,

ami remélhetőleg bőven egy nap fölötti üzemidőt biztosít majd a mindennapokban. Egy biztos, cserélhető, ami lassan egyedi ajánlatnak számít a mobilpiacon.

Viszonylag szép, de mindenképpen ellenálló lett az LG V20 Forrás: LG

Más téren is megállja a helyét

Nem szabad elmenni szó nélkül a Quad DAC, vagyis a digitális-analóg audiokonverter mellett, ami nemcsak a hangszórók hangzását emeli magasabb szintre, hanem a fülhallgatón keresztüli zenehallgatást is. A hangfelvételeknél (24 bit / 48 kHz) pedig szintén a vetélytársaknál jobb minőséget garantál.

Adatkommunikációs szempontból mindent megkapunk, van ac-s WiFi, Bluetooth 4.2, GPS, NFC, nem maradt ki az infra és az USB Type-C port sem, a QuickCharge 3.0-nak köszönhetően villámgyorsan feltölthető a telep.

A titán, ezüst és rózsaszín árnyalatokban érkező LG V20 már a hónap végétől elérhető lesz Amerikában, árat még nem közölt a gyártó, ám valami vonzó címke kellene, hiszen egyelőre kérdés, hogy ezzel mire megy majd a vállalat a rendkívül népszerű Samsung telefonok, vagy éppen az este bemutatásra kerülő iPhone 7 ellen.