Így tanulhat könnyen angolul sorozatozás közben

Stranger Things
Vágólapra másolva!
Azoknak lehet hasznos a Fleex nevű szolgáltatás, akik egy másik nyelven már beszélnek, de angolul is szeretnének megtanulni. A feliratozó a felhasználó nyelvtudásához igazítja a szöveget, így hatékonyabban lehet tanulni videókon keresztül, például netflixes sorozatokkal.
Vágólapra másolva!

Nem véletlen, hogy sokan sorozatokkal és filmekkel gyakorolnak idegen nyelvet, hiszen ez rendkívül élvezetes módja a nyelvtanulásnak. A Fleex nevű szolgáltatás ezt a módszert próbálja hasznosabbá tenni azzal, hogy olyan módon igazítja a feliratozást adott filmhez, amilyen szinten éppen van a felhasználó.

A Fleex egy letölthető, Chrome-ba épülő kiegészítő, aminek használatához egy fiókot is kell regisztrálni. Egyelőre a Netflixszel kompatibilis, szóval lehet nyelvet tanulni a House of Cards, Daredevil vagy éppen a Stranger Things sorozatokkal.

Ki ne szeretne a Stranger Things nézése közben nyelvet tanulni? Forrás: Netflix

A Fleex használatához először el kell indítani egy sorozatot a Netflix.com oldalon Chrome böngészőből, majd a Fleex ikonjára kattintani az eszköztárban. Ezután indul el a program saját videólejátszója.

Ezen felül a Fleex oldalán is nézhetünk videókat, a Netflixen kívül még működik a TED talk videókkal, és pár YouTube-videóval is.

Három szintjét lehet beállítani a feliratozásnak: a Standard a hagyományos feliratozás, azaz mindent úgy látunk leírva, ahogy azt mondják. A Dual egyszerre

két nyelven mutatja a feliratot,

azaz nézhetjük egyszerre angolul és egy másik nyelven is.

A Mixed pedig folyamatosan váltogat kétféle nyelvű felirat közt, ha trükkösebb, bonyulaltabb kifejezések vannak a szövegben.

A szavak kattinthatók Forrás: Origo

Ezek aránya úgy változik, ahogy a néző nyelvtudása fejlődik, idővel egyre több mondatot fordít át angolra, míg végül már a feliratot is elhagyja, hogy szinkronból próbáljuk megérteni az egyszerűbb részeket.

Mivel a több dialógust tartalmazó filmeknél pörgős lehet a tempó, van lehetőség a videó szüneteltetésére is. Ha valamit nem értünk, egy kattintással kiugrik a szótár, ami megmutatja a jelentést, vagy körülírja a fogalmat.

A szolgáltatás havonta 6,9 euróba kerül, éves előfizetésben 39 euróba. Egyelőre angolul lehet vele megtanulni, ehhez választható ki az anyanyelv. Sajnos még nem választható opció a magyar, ha viszont francia, spanyol, holland, lengyel, orosz nyelveket már tudunk, azok segítségével elsajátíthatjuk az angolt is.