Nem szeretjük pazarolni: se az időt, se a pénzt

idő pénz óra
Time is money, conceptual illustration.
Vágólapra másolva!
Az Így dolgoztok ti keretében a hazai techszférában dolgozókat faggatjuk arról, hogyan is telik egy munkanapjuk, és hogyan jutottak el odáig, ahol most vannak. A héten Németh Gergely, a RisingStack elnöke mesél arról, mit csinál, hogyan és miért.
Vágólapra másolva!

Mi a jelenlegi munkád?

A RisingStack elnöke (CEO), és egyben társalapítója vagyok 2014 májusa óta.

Hogyan dolgozol?

Általában az irodából, váltva ülve és álló asztalnál - hosszabb napokon néha a kanapén fetrengve.

Milyen telefonod van?

Egy enyhén törött iPhone 6.

Milyen gépet használsz?

Ahogy mindenki a cégnél, én is egy Macbook Prót használok egy külső monitorral, és természetesen megfelelően felmatricázva!

Macbook Pro és matricák Forrás: Origo

Mit csinálsz egy munkanapod során?

Korán kelő típus vagyok, általában 6:30-kor már túl vagyok a reggeli kávémon, és a reggelin is. Közben átnézem, és válaszolok az éjszakai e-mailekre, átpörgetem a Twittert, és ránézek a nemzetközi hírportálokra (BBC, Techcrunch, Hacker News).

A reggelt ha tehetem sportolással indítom, gyakran kosarazunk vagy focizunk a munkatársaimmal, de ha ez elmarad délután futással pótlom.

Az irodába 8 es 10 között érkezik meg mindenki, tízkor standupolunk: mindenki összefoglalja néhány mondatban, hogy mit csinált az előző nap, mit fog csinálni aznap, és szüksége van-e ehhez bárkitől bármilyen segítségre. Ezen a gyors megbeszélésen az egész csapat részt vesz, nem csak a fejlesztők.

Hibákat kutat és javít, figyeli a teljesítményt az app Forrás: RisingStack

Eleinte a szoftverfejlesztés töltötte ki az időm legnagyobb részét - hiszen mindössze hárman voltunk ott a rajtnál, illetve ekkor még csak nagyvállalatoknak dolgoztunk be. Ma már 15-en vagyunk, és mivel egy saját alkalmazással is előrukkoltunk, főként a business developmenttel és a csapat irányításával foglalkozom.

Mivel fejlesztői múlttal rendelkezem, így a munkanapom kisebbik részében még mindig kódolok, de a nap nagy részét az együttműködés teszi ki, na meg persze a blogolás!

A RisingStack nemzetközi szinten is ismert márka -

a Node.js programnyelven fejlesztők körében véleményvezérnek számítunk,

a blogunkat havonta százezernél is több egyedi látogató olvassa. Ennek köszönhetően gyakran járunk nemzetközi konferenciákra, ahol előadunk, kiállítunk és netwörkölünk.A következő két hónapban például Amsterdamban, San Franciscoban és a texasi Austin-ban is megfordulunk majd.

Itthon elég nagy hiány van informatikusokból, akik ezen pályán mozognak, válogathatnak az állások közül. Te mi alapján döntöttél, hogy hol vállalsz munkát?

Nem csak itthon nagy a hiány: a legtöbb országban sajnos ez a jellemző. Számos kis és nagyobb cégnél megfordultam én is (Nokia, Evosoft, LogMeIn) és a társalapítónk, Márton Péter is (Wanari, Sanoma, LogMeIn) mielőtt belevágtunk a RisingStack-be.

Ez segített abban hogy lássuk, mi az, ami egy cégnél működik, milyen az a környezet, amit szeretnénk megteremteni ahhoz, hogy hatékonyak és kreatívak lehessünk.

Egyébként általában akkor váltottam, amikor meguntam a munkahelyem, és úgy éreztem, új kihívásokra van szükségem.

Miért döntöttél úgy, hogy saját céget indítasz?

Körülbelül két éve indítottuk be a céget, a "rendes" munkahelyünkkel párhuzamosan. Eleinte ez csak blogolást jelentett, illetve konferenciákra járást, azaz brandépítést.

A Node.js (a programnyelv amit használunk a fejlesztéshez)

a piacon még alig volt néhány szereplő. Úgy éreztük, hogy értünk hozzá eléggé ahhoz, hogy a nemzetközi piacon is versenybe szálljunk.

Ezen felül persze szerettük volna magunkat egy új területen, vállalkozóként is kipróbálni, új kihívásokat kerestünk,nem akartunk többé alkalmazottak lenni. Olyan helyen akartunk dolgozni, ahova minden nap szívesen járunk be. Inspirálni egymást, és a legjobb emberekkel együtt dolgozni - ez volt a cél.

Mi a legnagyobb kihívás abban, hogy saját céged van?

Talán az, hogy nekem kell eldönteni, merre fejlődjön tovább a cég, milyen piacok felé nyissunk a termékünkkel, megtalálni, hol lehetünk igazán sikeresek.

Inkább a nagyobb cégeket célozzuk meg, vagy a sok kicsit?

Németh Gergely tárgyalni is szeret, nem csak kódolni Forrás: AFP/Yuri Cortez

Nagyon szeretek még befektetőkkel ismerkedni és tárgyalni is, nagy kihívás megfelelően bemutatni magunkat és meggyőzni őket az elképzeléseinkről.

Mit szeretsz legjobban a munkádban?

Azt, hogy változatos, és minden nap tanulok valami újat. A startup filozófia legfontosabb alappillére szerintem az, hogy folyamatosan kísérletezünk, és ha valami nem működik, azonnal hagyjuk abba, és próbáljunk ki valami mást -

Ennek a kísérletezős hozzáállásnak köszönhetően tudjuk a legtöbbet, leggyorsabban tanulni.

A céges kultúránk legfontosabb része, hogy nem baj ha hibázunk! Nem felelősöket keresünk, hanem villámgyorsan elkezdünk azon dolgozni, hogy ne kövessük el még egyszer ugyan azt a hibát, hogy tanuljunk valamit az esetből.

Miből inspirálódsz?

Másik sikerei rendkívül motiválnak, illetve a magunk elé állított célok.

Milyen szoftverek nélkül nem tudsz élni?

Chrome: nem szeretek alkalmazásokat telepíteni, így mindennek a böngészőben futtatható változatát használom, ha tehetem. 1Password - nem tudok nélküle élni, az összes adatom és jelszavam ott tárolom, titkosítva persze. Uber: mióta nincsen Magyarországon, szomorúak a hétköznapjaim - a városban való közlekedéshez, bulizáshoz ideális volt.

2016. július 24-én az Uber megszüntette működését Magyarországon Fotó: Polyák Attila - Origo

A tech-szférán belül mi izgat jelenleg a legjobban?

Leginkább az open-source projektek és az önvezető gépkocsik nyűgöznek le. Hatalmas potenciált látok az elterjedésükben, rengeteg időt fognak nekünk megspórolni a dugók minimalizálásával, így falom a velük kapcsolatos híreket, fejlesztői és vállalkozói szemmel is.

Mi a legjobb időbeosztási tipped?

Egyszerre egy dolgot csinálj! Egy darab to-do listád legyen, akár papíron. Sokkal jobb érzés áthúzni a papíron egy feladatot, mint kipipálni egy netes felületen.

Te hogyan követed a feladataidat?

Wunderlist, és papír-ceruza.

dNémeth Gergely, a Rising Stack elnök-társalapítója Forrás: Deák Vera

Milyen az asztalod?

Kaotikus. Kávés bögrék, ceruzák, papírok, könyvek hevernek mindenfelé, a munkatársaim nagy örömére.

Melyik könyvet olvastad utoljára?

Kurt Vonnegut: A Man Without a Country

Mik azok az oldalak, amiket rendszeresen nézel?

Reddit, Twitter, LinkedIn és a kötelező tech blogok.

Mi a legjobb tanács, amit valaha kaptál?

"The biggest room is the room for improvement" - Záboji Péter tanácsa volt, aki a CX-Ray-ben töltött három hónapom alatt mentorommá vált. Tőle rengeteget tanultam az agilis cégvezetésről, és tanácsai máig fontosak nekem.

Kinek a válaszait szeretnéd itt olvasni?

Bakó Zsoltét, aki a Miutcank.hu társalapítója volt, mostanában pedig digitális nomádként dolgozik a bolygó különböző részeiről.

Útmutatás

A sorozat célja, hogy a pályaválasztás előtt álló fiataloknak utat mutasson, illetve bárki, aki kiváncsi az IT szakma iránt, betekintést nyerjen startupok, multik, techcégek működésébe; mérnökök, fejlesztők, mentorok mindennapjaiba.