Tízezer telefonszámot osztott a gépeknek a hírközlési hatóság

cozmo anki robot
Az első készletetet októbertől vehetjük meg
Vágólapra másolva!
Tízezer szám használatára adott engedélyt az MVM NET Zrt-nek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság annak érdekében, hogy a szolgáltató hálózatán különféle gépek mobilfrekvencián fogadhassanak és továbbíthassanak adatokat egymás között.
Vágólapra másolva!

Az M2M (az angol machine-to-machine rövidítése), vagyis a gépek közötti kommunikáció manapság egyre határozottabb szerepet kap. Az M2M röviden és tömören emberi közreműködés nélkül gépek közötti létrejövő kkommunikációt jelent. A technológiának

nagy jelentősége van például az egészségügyben, önjáró autók, okosháztartási gépek, illetve a kormányzati rendszerek terén.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) már korábban is erősítette ezeket a törekvéseket, most pedig lehetőséget biztosított arra, hogy egy külön számtartomány engedélyezésével a gyakorlatban is éljenek ezzel a szolgáltatók.

Az első jóváhagyást az MVM NET Zrt. kapta meg, ami ez eddigi mobiladat-átviteli csomagok és APN hozzáférések helyett tizenkét jegyű, M2M kommunikációra szolgáló számokat használhat fel az LTE technológiájú, 450 MHz-es mobiladat-átviteli hálózatán, az ország szinte egész területén.

A kis robotokat is be lehet kapcsolni a rendszerbe Forrás: Origo

A számmezőt a 71-es számtartományban engedélyezték és tízezer számot tartalmaz (7120000-7129999-ig), ezeken sem mobiltelefon, sem pedig vezetékes szolgáltatást nem lehet nyújtani. Az engedély határozatlan időre, visszavonásig érvényes.

Közérthetőbb nyelven ez egyébként annyit tesz, hogy

kvázi tízezer "telefonszámot" osztottak szét,

amihez SIM-kártya is szükséges (például +36712001111), hogy bekapcsolhassák a gépeket a hálózatba. Ettől még felhívni nem lehet ezeket, ahogy a kitétel is szól.

Ez még csak a jéghegy csúcsa, hiszen az új számtartomány a jövőben összességében tízmilliárd számot fog tartalmazni, hogy az online pénztárgépek, az autós fedélzeti számítógépek, a háztartási gépek és más berendezések számára segítsék az automatikus kommunikáció elérését,

kiszélesítve az utat a hazai digitális gazdaság fejlődéséhez.

Az NMHH a hivatalos weboldalán is közzéteszi az engedélyezett azonosítókat a saját nyilvántartásában. Egyelőre azonban még csak a MVM NET-nek kiadott számmező az egyetlen találat, ha a gépek közötti kommunikációra rákeresünk.