Még több felhasználót bekebelez a Facebook fotótárhelye

facebook moments
Európába is megérkezett a mobilapp
Vágólapra másolva!
A korlátlan tárhelyet kínáló Facebook Moments képmegosztó már megőrzi a feltöltött képek teljes felbontását, és azokkal is megoszthatók az albumok egy webes linken keresztül, akik nem regisztráltak a közösségi oldalra.
Vágólapra másolva!

Mobil után web felé is terjeszkedik a Facebook képmegosztó alkalmazása, a Moments. Az eddig csak mobilapp formájában elérhető alkalmazás jelentős frissítést kapott, ennek része az az újítás is, amivel a felhasználók már webes megosztási linkeket is készíthetnek albumaikhoz, hogy azt bárkivel megosszák.

Az appal korábban csak azokkal az ismerősökkel oszthattuk meg a feltöltött képeket, akik a Facebookon is regisztráltak. Most már olyan megosztási linkeket lehet generálni fotókhoz, albumokhoz, amelyeket bárki megnézhet. A kapott URL-t csak el kell küldeni egy ismerősnek egy appon belül vagy e-mailben.

Ha adunk rá jogosultságot, a meghívott is feltöltheti saját fotóit az adott albumba. A Facebook szerint a szolgáltatás akkor különösen hasznos, ha olyan sok résztvevős esemény van, mint mondjuk esküvő, szülinap,

mindenki egy helyre töltheti fel a saját kapcsolódó felvételeit.

Bárkivel megoszthatók már az albumok Forrás: Google

Emellett az app már támogatja a teljes felbontású képeket. Ennek annyi a feltétele, hogy a fotó feltöltése után 30 napon belül csillagozzuk meg, azaz jelöljük kedvencként a képet. Ezeket egy új fülön lehet megnézni,

megjelent a csillaggal jelölt aloldal.

Korábban a feltöltött fotókat mobilra optimalizálta az app, csökkentette annak minőségét. Most már megtartja az eredeti felbontást, így a minőség nem romlik. A tárhely gyakorlatilag korlátlan, ami egyben nagy előnyt ad neki a Google Fotókkal szemben, ahol 15 gigabájtot használhatunk fel.

Az EU ugrott az arcfelismerésre

A Facebook Moments alkalmazást 2015 júliusában adta ki a cég, de csak 2016 májusában jutott el az európai országokba. A régióban egy soványabb verziót kellett kiadni, hogy ne ütközzön az adatvédelmi törvényekkel,

Az amerikai Moments app képes emberek és helyszínek szerint csoportosítani a fotókat, használatával egyszerűbb a képek rendezése, megosztása. Felismeri a barátokat is arcról, és a többi képen is automatikusan bejelöli őket. Ehhez a Facebook saját arcfelismerő algoritmusát használja, ami az arcokon felfedezhető egyedi biometrikus azonosítókat nyeri ki.

Az európai unió bírósága szerint a Facebook ezzel sérti az uniós adatvédelmi törvényeket, így az európai verzióból ki kellett venni a funkciót. Így csak saját magunk jelölhetjük be a barátokat, az alkalmazás nem gyűjt adatokat az azonosításhoz.

A szoftver Androidra és iOS-re is letölthető.