Gépagyat kapnak a Turing brutális telefonjai

Turing Phone Cadenza TRI snadragon ai mesterséges intelligencia
Nagyjából annyira tűnik jövőbelinek, mint a Marsra szállás
Vágólapra másolva!
A Turing Robotics Industries az okostelefonok új korszakát hozná el, két olyan mobilt is fejlesztenek, amelyek a kimagasló hardver mellett mesterséges intelligenciát is kapnak. Természetesen ehhez brutális hardver társulna.
Vágólapra másolva!

A Turing Robotic Industries (TRI) nemrég indította útjára a The Outer Blueprint (magyarul külső fénymásolat) programot, amelynek nemes célja elhozni az okostelefonok következő generációját. A cég a mindennapi mobilkommunikációt és az alkalmazások használatát szeretné minél gyorsabb ütemben fejleszteni, a mesterséges intelligenciát pedig közelebb hozni az emberekhez.

A Turing Phone volt az első Forrás: TRI

Ugyan a botok fejlesztése most nagy trend, azok csak olyan alapvető információkhoz segítik hozzá a felhasználót, minthogy milyen lesz az időjárás, hol érdemes szállást nézni, vagy az ügyintézést, rendelést teszik egyszerűbbé. A TRI azt kutatja, milyen más módon tudnánk még hasznosítani mindennapi tevékenységeinkhez a mesterséges intelligenciát, és milyen más gyakorlati haszna lehet a technológiának mobiltelefonokon.

A TRI egy olyan mobilt szeretne készíteni, ami az eddigieknél jóval nagyobb számítási kapacitással bír, és formaterv terén is tökéletes. Mindezt a Turing Phone Cadenza mobilban szeretnék egyesíteni, jelentette be a cég egy hírlevélben.

A Turing Phone Cadenza a mobiltelefonos kutatás következő fejezete lehet, ezzel próbálnak még messzebb menni a világ első folyékony fémből készült telefonja, a titkosításra fókuszáló Turing Phone után.

A Turing Phone Cadenza várhatóan 2017-ben kerülne forgalomba,

egészen lélegzetelállító specifikációkkal, ezért sokan szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy ez valósággá válhat. (Nem véletlen: a cég 2015-re ígért Turing Phone-ja sokat csúszott, csak idén júliusban jelent meg, ráadásul az ígért Android helyett Sailfish operációs rendszerrel.)

A mobilban két darab bivalyerős Snadragon 830 chipset fog dolgozni, 12 gigabájtnyi memória (RAM) és 1 terabájtnyi háttértár mellett. Még inkább elkerekedik a szem

a 60 megapixeles hátlapi kamera (iMAX 6K) láttán.

Négy SIM-et lesz képes kezelni, és lesz még két microSD foglalat is. Két akkumulátort kap, a grafénból készült példány 2400 milliamperórás lesz, emellé kerül egy 1600 milliamperórás üzemanyagcella. A részletes specifikáció itt érhető el.

Nagyjából annyira tűnik jövőbelinek, mint a Marsra szállás Forrás: TRI

A mobil 5,8 hüvelykes, 1440 x 2560 pixel felbontású kijelzőjén a Swordfish nevű, gépi tanulást támogató rendszer jelenik meg. A telefon támogatja majd a következő technológiákat: természetes nyelvi feldolgozás (NPL), kiterjesztett rövidtávú memória (LSTM), differenciált adatvédelem, konvolúciós neurális hálók (CNN).

Mindennek megvalósulását 2017-re ígérték.

Másik szupermobil is jöhet

A cég az elkövetkező hetekben egy videót is kiad majd arról, miként kell elképzelni a telefont, nemsokára elkezdik építeni a prototípust a finnországi Salóban. Annyit leszögeztek közleményükben: szerintük még korántsem értük el a mobiltelefonok teljes potenciálját. A Cadenzával egy olyan új ökoszisztémát fejlesztenek, ami a mesterséges intelligenciára és a számítási intelligenciára (computational intelligence) alapul.

A Turing Phone Cadenza bejelentése után elárulták, hogy nem csak egy, de rögtön

két szupermobillal is készülnek.

A The Outer Blueprint program keretén belül egy másik készüléken is dolgoznak, ami a Cadenza testvére lenne. A Stanley Kubrick által készített Űrodüsszeia című film után a "Monolith" nevet választották neki, a „Turing Monolith Chaconne" nevet kapja egészen pontosan. A monolitek olyan hosszúéletű, megbízható gépek az Űrodüsszeiában, amelyek évmilliókig maradtak fenn bármilyen károsodás nélkül.

Érdekes formatervet készítettek a Monolith-hez Forrás: TRI

A Cadenzához hasonlóan számos processzor architektúrát fognak felhasználni hozzá, a mobiltelefon és a táblagép kategóriák közt fog elhelyezkedni a maga 6,4 hüvelykes méretével. A specifikáció a Cadenzához hasonlóan nagyon bátor, itt olvashatja el teljesen.

Ez 2018-ra készülne el,

bár kérdéses, hogy sikerül-e mindkét telefont maradéktalanul lefejleszteni. Árat egyelőre még nem említett a cég, a következő hetekben a videók mellett még több infóra számíthatunk.