Három héttel a legutóbbi, általunk kissé értelmetlennek tartott frissítés után ismét új funkcióval bővült a Pokémon Go, ráadásul olyannal, ami még azokat a felhasználókat is visszacsábíthatja, akik már ráuntak a játékra. Az új frissítésnek köszönhetően bármelyik begyűjtött zsebszörnyünket edzhetjük, viszont a fejlődés nem kevés lesétált kilométert követel tőlünk.

Szeptember 13-án érkezett meg Androidra és iOS-re a Pokémon Go 0.37.0-s frissítése, ami lehetővé teszi, hogy a játékosok kiválasszanak egy zsebszörnyet a már befogott lényeik közül, ami társként profitál abból, ha folyamatosan használjuk az alkalmazást.

A Buddy-rendszer hasonlóan működik, mint a játék megjelenése óta elérhető pokémonkeltetés: a pokéstopok megpörgetésével szerzett tojásokat inkubátorba tehetjük, és attól függően, hogy milyen tojást választunk, kettő, öt vagy tíz kilométer lesétálása után egy random zsebszörny lesz a jutalmunk.

A társnak választott pokémonok esetében ez úgy működik, hogy a kiválasztott szörny adott kilométer megtétele után (az alkalmazás ilyenkor „nyitva" kell, hogy legyen a mobileszközünkön, nem elég, ha fut a háttérben) talál egy, a típusához passzoló cukorkát.

A lényeket a karakterünk menüpontjában tudjuk magunk mellé rendelni, és a térképen egy kis kör ikon jelzi, hogy mennyit kell még gyalogolnunk egy cukorka begyűjtéséhezForrás: Origo

A cukorka azért fontos, mert a zsebszörnyek esetében ez a valuta szükséges ahhoz, hogy újabb szintre fejleszthessük vagy erősebbé varázsolhassuk a lényünket. Pikachu esetében például 50 cukorka szükséges ahhoz, hogy Raichu váljék belőle, és korábban csak akkor jutottunk hozzá a szükséges édességhez, ha találtunk újabb példányokat – ilyenkor ugyanis az extra lény mellett három bónusz cukorka üti a markunkat.

Az új rendszernek köszönhetően mostantól akkor is gyűlik a cukor, ha magunk mellé vesszük a zsebszörnyünket, ráadásul bármikor váltogathatunk a lények között.

Pikachunál például egy kilométer megtétele eredményez egy édességet, így közel ötven kilométert kell lesétálnunk ahhoz, hogy egyel magasabb szintű lényt (Raichu) nevelhessünk belőle. Már ez sem kevés, de ez még a „könnyebbik" eset, ugyanis vannak pokémonok, amelyek sokkal több sétát igényelnek egyetlen cukorka begyűjtéséhez.

Vannak pokémonok, amelyeknél egyetlen kilométert kell gyalogolni egy cukorért, de akadnak olyanok is, amelyek csak öt kilométer után ajándékoznak meg minket eggyelForrás: Origo

Charmander, Bulbasaur vagy Squirtle három kilométerenként találnak egy cukrot, míg az olyan erősebb lények, mint például Snorlax, már öt kilométert követelnek egyetlen édességért. Az említett zsebszörny ugyan nem fejleszthető másik lénnyé, de ahhoz is két cukorka kell, hogy növeljük a harci statisztikáit, és ez minimum 10 kilométer barangolást jelent, ha nincs egy darab Snorlaxhoz passzoló édességünk sem.

Habár az mindenképpen dicséretes, hogy a fejlesztőcsapat lehetővé tette, hogy újabb példányok begyűjtése nélkül is edzhessük a lényeinket, de nyugodtan mondhatjuk, hogy egy hangyányit azért túllőttek a célon, hiszen egy ritkább zsebszörny felfejlesztése nagyon durva távok megtételét igényli a játékosoktól.

A társnak választott lényt bármikor lecserélhetjük egy másikra, csak arra kell figyelnünk, hogy mindig akkor tegyük, mikor már begyűjtött egy cukrot, így nem sétálunk vele feleslegesenForrás: Origo

Ha már csak 3-4 cukorkára van szükségünk, akkor persze még elfogadható mértékű a táv, de amikor 25, 50 vagy éppen száz édesség hiányzik, akkor az ember azért gyorsan megkérdőjelezi a Niantic szigorúságát.

Persze még így is borítékolható, hogy az új frissítés rengeteg játékost rávesz majd arra, hogy ismét letöltsék/elindítsák a Pokémon Gót.

Ugyanakkor a jelenlegi feltételek mellett ez kevés lesz ahhoz, hogy fenntartsa az érdeklődést, és megtartsa a folyamatosan fogyatkozó játékostábort, hiszen nem sok olyan játékos akad, aki csak azért lesétál több száz kilométert egy telefonnal a kezében, hogy Charmanderből előbb Charmeleont, majd Charizardot neveljen.