A ChimeIn célja, hoy a felhasználók minden internetes oldalhoz hozzá tudjanak szólni, még olyanokhoz is, melyhez eredetileg nincs semmi kommentelési lehetőség. Slusszpoén, hogy a weboldal tulajdonosa is részt tud venni az interakcióban!

Nincs kihasználva az internetben rejlő lehetőség, hogy bármely oldalhoz hozzá lehessen szólni – nyilatkozta Kovács-Bernárdt Tamás, a LogMeIn volt ügyvezetője. Pont ezért alkották meg a ChimeInt, ami egy ingyenes, webes alkalmazás, be tud épülni a legismertebb böngészőkbe (Chrome, Mozilla, Safari, Microsoft Edge, Opera), valamint van androidos és iOS-es verziója is.

A ChimeIn segítségével a világ szinte összes weboldala kommentelhető, legyen az egy webshop, egy közműszolgáltató, egy kórház, egy hivatal, vagy éppen egy nagyvállalat.

Ezáltal egyébként maga a honlap válik a felhasználó interakciójának központjává, vagyis ott lépnek egymással kapcsolatba. Mivel a lapokat csillagokkal értékelni is lehet, így az arra látogatók értékes információkat nyerhetnek. Persze hogy miként zárják ki a rosszindulatú bejegyzéseket, arról még nem esett szó, mindenesetre az biztos, hogy a kommentek örökre láthatók, weboldal tulajdonosa sem tudja letörölni vagy eltávolítani azokat.

Így épül be a Chrome-ba a ChimeInForrás: Origo

"A ChimeIn-nél az a cél, hogy az internet és a böngészés kevésbé legyen magányos. Szeretnénk, ha az internetezők állandóan kommunikálhatnának azokkal, akik hasonló témájú oldalakat működtetnek vagy látogatnak – jelezte a törekvéseiket Kovács-Bernárdt Tamás.

Node hogyan működik?

Az alkalmazás elég egyszerűen működik, a nagyobb nézettséggel rendelkező oldalak ( mint a Facebook közösségi oldal, vagy akár maga az Origo hírportál) esetén már elindult a hozzászólásáradat, amit bárki elolvashat az applikáción keresztül.

Lehetőség nyílik megnézni a toplistát, vagy az általunk korábban írt kommenteket, értesítéseket kérni a válaszokról, követni lapokat. A böngésző bővítményén megjelenik egy ikon, ha megnyitunk egy oldalt, erre elég rábökni, hogy hozzászóljunk, vagy mások gondolatait elolvassuk.

A bejelentkezés többféle fiókkal (Twitter, Facebook, Google stb.), vagy akár egy sima felhasználónévvel is lehetséges, ám az e-mail címet mindenképpen meg kell erősíteni hozzá.

Ilyen az androidos alkalmazás felületeForrás: Origo

Két hibát viszont azonnal fel lehet fedezni. Egyrészt egy kommenthasábba belenyúlva nem tudunk visszalépni, mert ha a vezérlőgombot megnyomjuk/megérintjük, akkor nem történik semmi, de ha kétszer egymás után tesszük ezt, akkor azonnal kilépünk a programból. Mindig a főoldalra kell tehát visszaugrani.

A másik, hogy mobilról nem lehet új weboldalhoz véleményt írni, csak a toptámákhoz. Ez egyedül iOS-en az appban jelentkezett, mint a fejlesztők közölték: az app jobb felső sarkában van egy (i) gomb, ami megjelenít egy magyarázó képernyőt Safari böngészőben. ha itt követkjük a leírt lépéseket, be lehet kapcsolni a ChimeIn funkciót Safariban. Ha ez sikerül, az iPhone-on is két tapintással kommentálhatunk bármely weboldalt.

Szabad vélemény!

Az elképzelés mindenképpen több, mint érdekes, mert így tényleg bármikor szabadon véleményt lehet formálni,a sok jogi hercehurca persze majd kérdéses lesz, mert bizonyára bőven akadnak majd nem helyénvaló kommentek. A program fejlesztése mindenesetre a tervek szerint Magyarországon marad, az ígéretek szerint lesz majd egy budapesti nyitóparti is, ahova olyanokat hívnak meg, akik a legtöbbször és a legmagasabb minőségben osztják meg a magvas gondolatokat.