Furcsa dolog került az iPhone 7 jack dugó helyére

apple szeptember 7 iphone 7
SAN FRANCISCO, CA - SEPTEMBER 07: Apple Senior Vice President of Worldwide Marketing Phil Schiller introduces a Lightning to 3.5 mm audio jack adapter during a launch event on September 7, 2016 in San Francisco, California. Apple Inc. is expected to unveil latest iterations of its smart phone, forecasted to be the iPhone 7. The tech giant is also rumored to be planning to announce an update to its Apple Watch wearable device. Stephen Lam/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az Apple egy szóval tudta indokolni azt, miért vált meg a 3,5 milliméteres jack bemenettől az iPhone 7 telefonon: bátorság. Állítólag így több hely marad másnak, de az első szétszedős videóból kiderül, mindez nem igaz: a helyet egy műanyag darabka váltja ki.
Vágólapra másolva!

Az Apple két hete mutatta be a legújabb generációs iPhone készülékeket. Az iPhone 7-nek és 7 Plusnak több előnye is van az elődmodellekhez képest (nagyobb akkumulátor, vízállóság, jobb kamera, erősebb rendszerchip), ám egy nagy hátránya is, hiszen a cég elhagyta róluk a 3,5 milliméteres jack csatlakozót.

Az almás vállalat szerint ez egy igencsak bátor lépés, hiszen a még mindig népszerű interfész már idejétmúlt, és ha van fejlettebb megoldás, akkor inkább azt kell alkalmazni. Ennek eredménye lett a méregdrága, vezetékmentes zenehallgatást lehetővé tévő AirPods nevű füles, illetve az, hogy immár más tartozékokat is vagy a Lightning csatlakozón keresztül vagy a dobozban lévő átalakítóval használhatunk.

Az Apple azt mondta a sajtótájékoztatón, hogy az "üres lyuk" helyét sok minden máshoz lehet így hasznosítani, odafért például az ujjlenyomat-olvasót is vezérlő Taptic motor, és állítólag a nagyobb kapacitású akkumulátor is ennek köszönhető.

A iFixit portál gyorsan rácáfolt minderre. Az oldal arról híres, hogy

szinte minden készüléket a megjelenést követően darabokra szed,

és lényegében osztályozza azt is, hogy mennyire lehet könnyen vagy éppen nehezen javítani az adott készüléket, az iPhone 7 Plus is a csavarhúzók kereszttüzébe került.

Az iPhone 7 Plusban ez van a jack csatlakozó helyén Forrás: iFixit

A csapat tagjai nagyon kiváncsiak voltak arra, hogy mi lett a jack helyén, a végeredmény viszont más volt, mint amire számítottak.

Ez a műanyag elem amolyan tölcsérként a mikrofon felé tereli a hangot" – nyilatkozta a csapat egyik képviselője. Az iPhone 6s belseje még így nézett ki:

Az iPhone 6s-ben még volt jack kimenet Forrás: iFixit

Egyelőre azt nem lehet mondani, hogy a hely kárba veszett volna, hiszen egy részét az Apple pont az előbb említett Taptic rezgőmotornak tudna fenntartani. Ettől még az új kivitelezés kényelmetlen, leginkább akkor, amikor egyszerre töltenénk a telefont, és kábeles fülest csatlakoztatnánk hozzá, mert erre nincs lehetőség, plusz átalakító sem.