Villámgyorsan terjed az Apple új rendszere

iOS 10 rendszer apple ipad iphone
iOS 10
Vágólapra másolva!
Mindössze egy hete érhető el az iOS mobiloperációs-rendszer legfrissebb verziója, de már a kompatibilis eszközök harmadán fut, derül ki egy friss felmérésből.
Vágólapra másolva!

Ugyan az Apple még adós a hivatalos számokkal, a Mixpanel felmérése szerint már 32 százalékos az iOS 10 részesedése a mobiloperációs-rendszerek piacán. Ez egyáltalán nem tűnik lehetetlennek, hiszen a megjelenés után 24 órával már 14 százalékon állt a szoftver.

Ahogy az várható volt, az iOS 10 az iOS 9 hátrányára nőtt, a tavalyi rendszer viszont még mindig 62,17 százalékon tanyázik. A készülékek 5,84 százalékán a régebbi iOS-verziók futnak. A meglehetősen impozáns eredmények ellenére

az idei rendszer elterjedése egy kicsit lassabb a tavalyinál,

hiszen 2015-ben elég volt négy nap arra, hogy a felhasználók a megfelelő iPhone-ok, iPadek vagy iPod touch-ok felére felinstallálják a 9-es verziót. Az iOS 10 most a kompatibilis eszközök harmadán fut.

Jelenleg így áll az iOS 9, 10 és a régebbi rendszerek aránya Forrás: Mixpanel

Az iOS 10 nem hoz jelentős változásokat külső terén, bár azért az értesítési felület ráncfelvarrásán sokat dolgoztak, és néhány kellemes funkció is beépült. Eltüntethetők a gyári alkalmazások, rengeteget fejlődött a Siri (igaz, magyarul továbbra sem tud), bővült a 3D Touch tudása (több információ jelenik meg az alkalmazások tartalmával kapcsolatban), ezeken kívül pedig jobb lett az üzenetkezelő, gyorsabb a Safari, illetve a Maps már az autók parkolási pozícióját is képes memorizálni.

Érdekes egyébként összevetni az iOS-t az Androiddal, hiszen az egy héttel ezelőtti adatok szerint

a zöld robotos szoftvernek még a talvalyi változata sem érte el a 20 százalékot,

persze nem szabad elfelejteni, hogy rengeteg androidos eszköz van forgalomban, megszámlálhatatlan mennyiségű gyártótól, szóval már az egyötödös érték is kimondottan kellemesnek mondható.