Sokan bedőltek a veszélyes pokémonoknak

pokemon go
Ki tudja, mire bukkan a játékos pokémonozás közben
Vágólapra másolva!
A Kaspersky Lab szakértői felfedeztek egy rosszindulatú applikációt, a Guide for Pokémon Go-t a Google Play Áruházban, amely megszerezheti az Android-okostelefonok hozzáférési jogait. Ezeket kihasználva appokat telepíthet, törölhet, valamint kéretlen hirdetéseket jeleníthet meg. A Kaspersky Lab jelezte a Google-nak a trójai vírus terjedését, az appot azóta eltávolították a Play Áruházból.
Vágólapra másolva!

A Pokémon Go globális jelensége egyre több, a játékhoz kapcsolódó applikáció megjelenését eredményezte, ami felkeltette a kiberbűnözők érdeklődését is. A Guide for Pokémon Go trójai vírus elemzése során a Kaspersky Lab rosszindulatú kódot fedezett fel, amely olyan vírust tölt le a mobilkészülékre, amely szuperfelhasználói jogosultságot szerez.

Azaz hozzáférést kap az Android operációs rendszerhez azzal a céllal, hogy

appokat telepítsen és töröljön, illetve hirdetéseket jelenítsen meg

– olvasható a cég sajtóközleményében.

A Kaspersky Lab adatai szerint több mint 6000 sikeres fertőzés volt eddig Oroszországban, Indiában és Indonéziában. Mivel az applikáció angolul beszélő felhasználókat vesz célba, az ilyen nyelvterületen élő emberek is valószínűleg áldozatul estek.

Az útmutatásra vágyó játékosokat könnyű megvezetni hamis alkalmazásokkal. Érdemes körültekintőnek lenni, hogy pontosan mit is töltünk le a telefonunkra Forrás: AFP/Pedro Armestre

"Az online világban bárhova is menjenek a fogyasztók, a kiberbűnözők gyorsan követni fogják őket. Ez alól a Pokémon Go sem kivétel. A trójai vírus áldozatai először lehet, hogy észre sem veszik az idegesítő és zavaró hirdetések nagyobb számát, de a fertőzés hosszú távú következményei jóval fenyegetőbbek lehetnek."

"Ha áldozatul esett, akkor valaki benne van telefonjában, és operációs rendszere, minden tevékenysége és az összes elmentett adat a támadó birtokában van. Az appot már eltávolították a Play Store-ból, de félmillió ember még mindig ki van téve a fertőzés veszélyének, ezért reméljük, hogy ez a bejelentés cselekvésre sarkallja őket" – mondta Roman Unuchek, a Kaspersky Lab senior víruselemzője.