Utolsó svédországi üzemei bezárására készül szerkezetátalakítási programja keretében a világ legnagyobb mobilhálózati berendezésgyártó vállalata, a svéd Ericsson.

A Svenska Dagbladet csütörtöki beszámolója szerint az Ericsson a Boras és Kumla városokban működő üzemei bezárásával 140 éves svédországi gyártás végére tesz pontot. Az üzembezárás 3000 munkahely megszüntetésével jár. Az Ericsson világszerte 120 ezer alkalmazottat foglalkoztat, ebből 17 ezret Svédországban.

Per Norlander, az Ericsson üzemi szakszervezetének képviselője viszont a svéd közszolgálati rádiónak úgy nyilatkozott, hogy az üzemek bezárásáról még nem mondták ki a végső szót.

Csak egy szerkezetátalakítási program. Vagy csak nagy a baj. Ki tudja?Forrás: AFP

Az Ericsson a lapértesülést csak annyiban kommentálta, hogy szerkezetátalakítási programja keretében világszerte létszámcsökkentést lesz kénytelen végrehajtani és ebből a svédországi tevékenység sem maradhat ki.

Az Ericsson júliusban jelentette be szerkezetátalakítási programját, mivel az iparosodott országokban már szinte teljesen kiépített, közel telített negyedik generációs (LTE) mobil hálózati piac nem jelent számára növekedési potenciált. Az üzlet fellendülésére legkorábban az ötödik generációs hálózati infrastruktúra kiépítésével párhuzamosan lehet számítani, ez azonban 2020 körül várható. Mindemellett egyre jobban szorongatják a mobilhálózati-piacon az Ericssont kínai konkurensei is.