Az Intel kivonul Magyarországról, ahogy Európában is több helyütt felszámolja a képviseletet. Cikkünk megjelenése után az Intel magyarországi képviselete azt írta az Origónak, nincs információjuk erről.

Az Intel kivonul Magyarországról, tudta meg az Origo egy névtelenül nyilatkozó belső forrástól. A döntés nem csak hazánkat érinti, az Intel jelenleg is tárgyal arról, hogy hol számolja fel, és hol maradjon meg a képviselet.

Az Intel Magyarország Facebook-oldala teljes csendben tűnt el: az archívum szerint augusztus 5-én tették ki az utolsó posztot, azóta a fiókot törölték (a link a cég központi FB-oldalára visz).

Az Intel Hungary Facebook-oldalt is töröltékForrás: Origo

Megkerestük Horváth Richárdot, az Intel Magyarország üzletfejlesztési menedzserét, aki magát a hírt nem kívánta kommentálni. Mint közölte, ilyen mérvű döntéseket az amerikai központ hoz meg, és éppen ezért ők hivatottak nyilatkozni a témában.

„Akár az állítás, és akár az ellenkezője is igaz lehet. Hogyan vonulhat ki az Intel, ha nem is volt jelen Magyarországon, hiszen itt nem gyártunk semmit” - fogalmazott.

Minimális a magyar leépítés

Szemléltetésképp míg a Microsoft több mint száz fővel van jelen hazánkban, az Intelt mindössze tíz fő képviseli. „Nem tudom, hogy ennyien hogyan is tudnánk kivonulni innen. Főleg, hogy a legtöbbünk regionális vezető, nem csak Magyarországot képviseli.”

Többen mennek nyugdíjba és máshová dolgozniForrás: AFP/Remy Gabalda

Az Intelnél globálisan több mint százezren dolgoznak. „Az ilyen méretű cégeknél, ha nem csinálunk semmit, akkor is nagyobb mennyiségű ember megy el nyugdíjba, vagy távozik más munkahelyre, mint amekkora a teljes magyar képviselet, vagy a szomszédos országok csapatai” – szemléltette a leépítést az Intel menedzsere.

Cikkünk megjelenése után az Intel magyarországi képviselete az Origónak azt írta, nem igaz, hogy az Intel kivonul Magyarországról, az Intel Corporation Hungary Kft jelenleg is működik. Nincs információjuk arról sem, hogy a cég más országokban felszámolná képviseleteit.

Megszorítják a nadrágszíjat

A háttérben egy globális átcsoportosítás áll, amit még áprilisban jelentett be az Intel. Hatalmas leépítés kezdődött akkor: az alkalmazottak tizenegy százalékától, azaz körülbelül 12 ezer munkavállalótól búcsúzik el a cég 2017 közepéig. Mint akkor fogalmaztak, az anyaországon kívül is válnak meg dolgozóktól – vélhetően ez történik most Magyarországon is.

A programtól 750 millió dolláros megtakarítást várnak idén, 2017 közepéig pedig 1,4 milliárd dollárt remél tőle az Intel.

Inkább mérnökök kellenek

A consumer, magánfelhasználói iránytól inkább a business, azaz az üzleti megoldások felé fordul a cég. Nagyobb hangsúlyt fektetnek egyebek közt a dolgok internetére (IoT) és a felhőszolgáltatásokra.

Ez az a két részleg, amellyel jelentős növekedést tudnak produkálni, ellensúlyozva, hogy a PC-s piac évek óta haldoklik. Ehhez azonban sokkal több mérnökre van szükség.

– mondta Horváth Richárd. Az Intel azonban nem fordít teljesen hátat a régiónak: a gdanski kutatóközpontban 1800 fejlesztőjük dolgozik. Elképzelhető, hogy a lengyel példát követve, a leépítés híre után befektetésről: egy magyar központ létrehozásáról tesznek bejelentést.

A témában megkerestük az Intel központi irodáját is, de a cikk írásáig nem kaptunk választ.