Mesterséges intelligenciával kutatja a rákot a Microsoft

robotkez gepel laptop
A rák kódja is megfejthető
Vágólapra másolva!
A Microsoft az informatika segítségével járul hozzá a rákkutatáshoz, megközelítésük szerint a rák egy információs folyamat, olyan, mint egy számítógépes vírus - azaz a biológiát úgy lehet kódolni, mint a számítógépeket. Emellett mesterséges intelligenciával próbálják segíteni a kutatók munkáját, ami a tömeges adatfeldolgozásban, és az egyéni kezelési tervek kidolgozásában segít.
Vágólapra másolva!

A vállalat tudósainak, mérnökeinek, programozóinak és egyéb szakértőinek egy csoportja számítógépek és algoritmusok használatával kutatja a rákot, ami teljesen új megközelítést jelent a hagyományos biológiai módszerekhez képest – közölte a cég.

A Microsoft két filozófiai megközelítést alkalmaz a rák kutatása kapcsán. Az egyik, hogy a rák

más biológiai jelenségekhez hasonlóan egy információs folyamat.

Ennek megfelelően az a megközelítés, amelyet az informatikában használnak a fejlesztők, például a programozási nyelveknél, a biológiai folyamatoknál is alkalmazható. Vagyis annak ellenére, hogy a biológia és az informatika gyökeresen eltérő tudományként él a köztudatban, mélyen, az alapoknál sok hasonlóságot mutat egymással.

A rák kódja is megfejthető Forrás: Science Photo Library/KTSDESIGN/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Ktsdesign/Science Photo Library

A másik megközelítés már sokkal inkább adatalapú: azon az elgondoláson alapszik, hogy a kutatók

a biológiai adatok tömegének feldolgozása kapcsán

is alkalmazhatnak olyan megoldásokat, mint például a gépi tanulás, amelyek lehetővé teszik az információk jóval összetettebb és alaposabb vizsgálatát.

A cég gépi tanulással és természetes nyelvfeldolgozással segíti a rákkutatókat abban, hogy a kutatási adatokat feldolgozhassák, és egyénenként tudjanak kezelési tervet kidolgozni a rákos pácienseknek, ebben segít a mesterséges intelligencia.

Az IBM szintén dolgozik hasonló projekten, a Watson Oncology-n, ebben a cég híres szuperszámítógépe segít összevetni a páciensek egészségügyi adatait a kutatásai adatokkal.

A Microsoft egy másik kezdeményezése gépi látással próbálja feltérképezni és megfigyelni a tumorok fejlődését. A cég célja, hogy megfigyeljék, miként lehet átprogramozni a sejteket, amire az immunrendszer magától nem képes, úgy kódolnák a biológiát, mint a számítógépeket.