Súlyos gondatlansággal vádolják a Yahoo-t

Horizontal View of the  Yahoo headquarters in Mexico City on February 3, 2016. Yahoo on Tuesday said it is cutting 15 percent of its workforce and narrowing its focus as it explores "strategic alternatives" for the future of the faded Internet star.The Ca
Hosszú tárgyalássorozat várható
Vágólapra másolva!
Súlyos gondatlanság vádjával beperelte pénteken a Yahoo amerikai internetes céget egy ügyfele, miután a társaság az előző nap bejelentette, hogy 2014 végén ellopták tőle legalább 500 millió ügyfelének a személyes adatait.
Vágólapra másolva!

A Yahoo azt állítja, hogy egy bizonyos kormány megbízásából dolgozó hackerek törtek be az adatbázisába, és jutottak hozzá olyan személyes információkhoz, mint a születési dátum, az e-mail cím, a jelszavak és a telefonszámok, de bankszámlákkal kapcsolatos adatokat nem sikerült megszerezniük a támadóknak.

Hosszú tárgyalássorozat várható Forrás: AFP/Omar Torres

Ronald Schwartz New York-i lakos perelte be a céget minden olyan egyesült államokbeli ügyfél nevében, akinek az adatait ellopták. A követelt kártérítés összegét nem jelölte meg. Keresetében azt állítja, hogy az adatlopás elkerülhető lett volna a Yahoo gondossága esetén, és hogy a cég csak háromszor annyi idő után fedezte fel a lopást, mint általában a meghackelt vállalatok.

Nincs egyértelmű adat

A Reuters hírügynökség szerint a Yahoo mindeddig nem közölte egyértelműen, hogy mikor vette észre a lopást, és mennyi idő alatt derítette fel annak részleteit. Ezzel kapcsolatban a cégre záporoztak pénteken a szakértők kérdései. Jeremiah Grossman, a SentinelOne kiberbiztonsági cég stratégiai biztonsági igazgatója - aki korábban a Yahoo egyik információbiztonsági alkalmazottja volt - elmondta, hogy alig valamit lehet tudni az ügyről. Richard Blumenthal demokrata párti connecticuti szenátor szerint elképzelhető, hogy a Yahoo sokáig el akarta titkolni az adatlopást, mert nem akarta, hogy romoljon a cég értéke a Verizon távközlési társaság általi felvásárlási folyamat közben.

A Yahoo szóvivője a Reuters hírügynökség kérdésére közölte, hogy folyamatban lévő peres ügyről nem nyilatkoznak.