Olcsóbb lesz a mobilnetezés a Google Chrome-mal

2016.09.28. 08:00

Mind a Google Chrome böngésző, mind a Play Áruház új funkciókkal gazdagodik. A Google ráfekszik az adatcsökkentésre, így már a kisebb csomaggal rendelkezők is bátrabban netezhetnek mobilon.

A Google legfőbb erőforrásait az október 4-ei eseményre tartalékolja, amikor a Pixel telefonok mellett táblagépet, virtuálisvalóság-platformot, és akár az Adromeda néven emlegetett új operációs rendszert is bemutathatja. Előtte viszont a cég még bejelentette, hogy a Play Áruház és a Google Chrome böngésző is hasznos funkciókkal bővül

A Data Saver, vagyis adatcsökkentő mód már hatékonyabb videótömörítést tesz lehetővé, az MP4 formátumú filmek akár 67 százalékkal kevesebb adatforgalmat fognak igényelni.  Jól járnak azok is, akik csak 2G- vagy 3G-hálózaton tudnak mobilnetezni, hiszen az előre betöltött weblaprészleteknek köszönhetően kétszer olyan gyors internetezési élményre számíthatnak, nem mellesleg 90 százalékkal kevesebb adatot fog mindez igényelni. 

A Chome további újítása, hogy megjelenik a letöltési mód is, így egy ikonérintéssel az egész weboldal lementhető, kezdve a zenéktől a szövegen és képeken át egészen a videókig. Ha a letöltés valamilyen oknál fogva félbeszakad, később is folytatható lesz. 

A Google Chrome letöltés funkciójaForrás: Google

A Google elsőre kevésbé szimpatikusnak tűnő változásokkal is készült, ilyen például, hogy a tartalomfogyasztásunkból kiindulva már előre letölt és elment olyan honlapokat,  amiket a későbbiekben nagy eséllyel megnyitnánk. Ezek az ajánlások a helyi szokásokon is alapulnak, vagyis mindenkit monitoroz egy kicsit a cég.

A Google Play Áruház sem marad ki a frissítési körből, a techóriás itt is arra koncentrált, hogy gyengébb kapcsolat esetén se legyen elérhetetlen a virtuális bolt. A "gyors böngészésnek" köszönhetően az áruház egy részét már előre betölti wifin a program,  így a felhasználók még lassabb hálózatokon is gyorsabban kutathatnak megfelelő alkalmazás után. Immár beállítható lesz az is, hogy csak wifin lehessen letölteni a programot. 

Az újításokra a Chrome 54-es verziójában lehet számítani (amiben már a YouTube is megnyitható a háttérben), a végleges kiadásra október közepén kerül majd sor. A Play Áruház frissítése egyelőre csak az indiai piac számára válik elérhetővé, hogy később máshol is így lesz-e, azt még nem lehet tudni. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK