A felhasználók harmadát támadták már meg a neten

2016.09.29. 15:28

Mennyire biztonságos jelenleg az internet? Hányan válhatnak gyanútlanul a kiberbűnözők áldozatává manapság? És hányan estek már áldozatul? A helyzet felméréséhez a Kaspersky Lab elindította a Kaspersky Kiberbiztonsági Indexet, az internet felhasználókra leselkedő jelenlegi kiberveszélyek első globális mérőjét.

A Kaspersky Lab társult a B2B International piackutató céggel, hogy rendszeres, nagyméretű online felméréseket végezzenek azzal a céllal, hogy értékeljék a felhasználók online viselkedését, aggodalmaikat, problémáikat, illetve hogy hogyan védekeznek a lehetséges veszélyekkel szemben.

A Kaspersky Kiberbiztonsági Index ezen adatokon alapszik, melyeket felhasználók ezreitől gyűjtöttek be a világ minden tájáról. Az index három félévente mért mutatóból áll.

Ez a három mutató:

  • Az Aggodalom Indikátor az emberek azon százalékát mutatja, akik úgy hiszik, hogy kibertámadás célpontjai lehetnek. Ez az indikátor jelzi, hogy a felhasználók mennyire vannak tisztában a veszélyekkel.
  • Az Áldozat Indikátor azonosítja a felhasználók pontos számát, akiket valamilyen kibertámadás ért az adott kutatási időszakon belül - például adatszivárgás vagy online zsarolás.
  • A Védelem Indikátor azon felhasználók számát mutatja, akik valamilyen biztonsági megoldást telepítettek azokra a készülékekre, amelyeken az internetre kapcsolódnak. Ez az adat a számítógépeket és a mobilkészülékeket is tartalmazza.
A netezők harmadát érte már valamilyen kibertámadásForrás: Kaspersky Lab

A Kiberbiztonsági Index egy részletes felmérésen alapszik, melyet 2016 augusztusában végeztek 21 országban. Az adatok szerint öt felhasználóból csak egy (21%) hiszi, hogy valamilyen online veszélynek van kitéve.

Ugyanakkor a felhasználók majdnem egy harmada (29%) esett a kiberbűnözők áldozatául (8%-nak törték fel valamilyen profilját és 22%-nak fertőzte meg készülékét vírus).

Habár a felhasználók csak 60 százaléka telepített biztonsági megoldásokat az összes készülékre, melyeken az internetre kapcsolódnak. Az index bizonyítja, hogy

manapság sok felhasználó alábecsüli a kiberveszélyek súlyosságát.

Ez a hozzáállás szükségszerűen hatással van a biztonságukra.

A Kaspersky Lab azért alkotta meg az indexet, hogy felhívja a felhasználók, a média és a kereskedők figyelmét a kiberbiztonság fontosságára. Manapság sok felhasználó nem számít arra, hogy kibertámadás áldozata lehet, ezért nem előzik azt meg, járnak el tudatosan és telepítenek biztonsági programokat a gépeikre. Ez könnyű célponttá teszi őket a kiberbűnözők számára.

Az indexől többet ezen a linken olvashat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK