Ameddig az Android Nougatot még alig pár típusú eszközre telepítették fel, addig az iOS 10 már a kompatibilis eszközök felén fut. Az adoptáció nagyon lendületes, bár egy kicsit elmarad a tavalyi nagy szoftverfrissítés tempójától.

Közel ötven százalékos részesedést szerzett már az iOS 10 a kompatibilis eszközökön, pedig még csak bő két hete érhető el a végleges verzió. Az első kiadás óta már több frissítés is érkezett a rendszerhez, ami stabilabbá és gyorsabbá tette, olyannyira, hogy elvileg a legújabb kimutatások szerint az Android Nougathoz képest jóval kevesebbszer fagy le az új iOS.

A Mixpanel folyamatosan monitorozza az Apple rendszerének adoptálását, a legújabb becslések szerint valahol 43-49 százaléknál jár a rendszer, tehát a 10-es verzióval kompatibilis iPhone-ok és iPadek tulajdonosai egyre nagyobb számban adják be a derekukat az újdonságoknak. Ez a szám szeptember 17 és 20 között még 32 százalék volt.

Volt, hogy a becslések szerint már az 50 százalékot is átlépte az iOS 10Forrás: Mixpanel

Az Apple-nek nagy előnye, hogy nincs szüksége a szolgáltatókra vagy harmadik féltől származó fejlesztőkre, mind az Androidnak, így bármikor kiadhatják az új változatot, amit minden arra érdemes eszköz azonnal megkap. A cégnek ráadásul sokkal kevesebb típusú kütyüt kell számba vennie, az pedig nagyszerű hír, hogy még a négyéves iPhone 5-re is feltelepíthető az iOS 10.

Nem meglepő mód az iOS 10 mellett az iOS 9-nek van a második legnagyobb szelete, körülbelül hasonló a két rendszer részesedése, a régebbi verziók pedig mindössze öt százalékot tesznek ki. Az Apple-nek persze célja, hogy a tavalyi szoftver eredményeit elérje, amikor tíz készülékből kilencen a legújabb iOS futott. 

Az iPhone 7 Pluson már az iOS 10 dolgozik. De sok más készüléken is...Forrás: Origo

Fontos viszont kiemelni, hogy a Mixpanel kimutatásai nem hivatalosak, nem utolsósorban pedig folyamatosan változnak, százalékos eltérések tapasztalhatók pár óra alatt.

Frissíteni persze sosem árt, az iOS 10-ben például fejlettebbek lettek az értesítések, megjelentek a zárolt képernyős widgetek, még bővebb lett a 3D Touch integrációja, az iMessage pedig értékes funkciókkal gazdagodott.