Több amerikai felhasználó is arról számolt be, hogy felültöltős Samsung mosógépeik robbantak. Ennek az extrém vibrálás lehet az oka, amit az idézhet elő, ha a gépek túl magas fokozaton mosnak nehéz vagy vízálló anyagokat.

A hibás akkumulátorokkal forgalomba került, gyulladó Samsung Galaxy Note 7 mobilok után újabb Samsung-terméket minősítettek robbanóveszélyesnek, ezúttal a cég mosógépeivel van baj. 

Az Amerikai Fogyasztói Termékbiztonsági Bizottság (CPSC) biztonsági figyelmeztetést adott ki azokra a Samsung mosógépekre, amelyeket 2011 március és 2016 április közt gyártottak. Ugyanezen szervezet tiltotta meg a felhasználók számára a gyulladásveszélyes Galaxy Note 7-ek használatát. 

Mindezt megelőzte egy per, amelyben több amerikai felhasználó jelentett mosószobákban felrobbanó Samsung gépeket. Az egyik tulajdonos szerint a robbanás akkora erejű volt, hogy áthatolt a falon is, és a garázst is károsította. Az amerikai fogyasztóvédelem felé eddig 21 ilyen esetet jelentettek. 

Az elöltöltős gépeket nem érinti a problémaForrás: AFP/John Macdougall

A Samsung hivatalos válaszban kérte arra az érintett készülékek tulajdonosait, hogy használják alacsonyabb fokozaton vagy finom ciklusokban a gépeket akkor, amikor nehezebb, esetleg vízálló textildarabokat mosnak. Hozzátették: a Samsung már több millió gépet adott el 2011 óta bármilyen incidens nélkül.

A cég közölte azt is, az Észak-Amerikán kívül eladott mosógépeket nem érinti ez a probléma.

Ugyan hivatalosan nem közölte sem a CPSC, sem a Samsung a robbanások okát, azokat nagy valószínűséggel a nehéz anyagok gyors mosása közben keletkező extrém rezgés okozhatja. Ez ritka esetekben a készülék robbanásához is vezethet. 

A cég szerint csak azok a felültöltős mosógépek érintettek, amelyek 2016. április előtt gyártottak, de az elöltöltős gépekkel nincs gond. Aki nem biztos a készülékében, a mosógép szériaszámának megadásával ellenőrizheti az a Samsung weboldalán, hogy az adott modell érintett-e.