A Microsoft nagyon ráfekszik a mesterséges intelligenciára. Több részleget összeolvasztva olyan divíziót hoz létre, ami ötezer embert ölel fel.

A Microsoft "terjeszteni szeretné a mesterséges intelligenciát",  és arra a szintre eljuttatni, amit mindenki használ. A redmondi cég tehát komoly strukturális átalakítások elé néz. A vállalat egy új csapatot kreál, ráfeküdve a mesterségesintelligencia-kutatásokra. A részleghez a Bing, a Cortana és a K+F divízió dolgozói kerülnek, hozzájuk csapódnak a környezeti számítástechnikával, robotikával és az információs platformokkal foglalkozók is.

Így jön össze az 5000 fős, mérnökökből és tudósokból álló óriáscsapat. A vezetést a 20 éve Microsoftnál dolgozó Harry Shum vállalta magára, aki korábban kutatás-fejlesztési alelnök volt. A mesterséges intelligencia így a negyedik nagy mérnöki csapat lesz a Windows, az Office és az Azure mellett.

Harry ShumForrás: Microsoft

A Microsoft nagyon nyomja az intelligens szolgáltatásokat. A felhasználóknak ott a Skype Fordító, a Cortana virtuális asszisztens, valamint a kevésbé sikeres Tay chatbot.

Az intelligens megoldások olyan opciókkal kecsegtetnek, mint a gépi tanulás, vagy éppen arc- és képfelismerés. Az Uber az utóbbit használja, hogy megbizonyosodjon a sofőrök hitelességéről, vagyis hogy tényleg az vezeti az autót, aki beregisztált.

Átalakítások

Satya Nadella Microsoft-vezér kiszivárgott levelezése alapján arra lehet következtetni, hogy még komolyabb változtatásokra lehet számítani a jövőben. Qi Lu például a jövőben Nadella és Bill Gates személyes tanácsadója lesz, közvetlenül azután, hogy a biciklis balesetéből felépül. Qi Lu volt az alkalmazások és szolgáltatások csapatának alelnöke.

Ahogy a mesterségesintelligencia-alakulat létrejön, az előbb említett alkalmazások és szolgáltatások részleget is átnevezik, ezután már Office termékek néven futnak majd és Rajesh Jha áll az élre. A Skype team is Jhának felel majd, az eddigi főnök, Gurdeep Singh Pall pedig újabb pozíciót kap a későbbiekben.