OK, Google, tudsz te ennél többet is

google szem eu
The logo of internet giant Google mirrors in an eye in Duesseldorf, Germany, 12 August 2010. The European Union (EU) is to launch an anti-trust probe into Google following claims that its search engine manipulates results to harm rivals, EU officials announced 30 November. The investigation comes after complaints from some of Google's business rivals. The European Commission stressed that the launch of a probe does not mean Google is guilty. Photo: Julian Stratenschulte
Vágólapra másolva!
A Google megtartotta őszi bemutatóját, amin meglepő módon a virtuális asszisztens és a szoftverek kapták a legnagyobb hangsúlyt. A felhasználó most már igazán érti, hogy OK Google parancsszóval szinte bármit el tud majd intézni. Új okostelefonok, okosotthon-irányító központ, új Chromecast és VR-sisak: ennyit kaptunk.
Vágólapra másolva!

Pixel és Pixel XL

Az eddigi Nexus sorozatnak leáldozott, a Google új telefonjai a laptophoz hasonlóan Pixel névre hallgatnak ezentúl. Egy iPhone-szerű, androidos okostelefont kapunk ujjlenyomat-olvasóval, de micro-SD kártya nélkül. De mit is tudnak? (Bővebb infó: itt!)

Specifikáció

Kijelző: Pixel 5 colos, Pixel XL 5,5 colos
Processzor: Snapdragon 821
Memória: 4 GB
Tárhely: 32 vagy 128 GB
Akkumulátor: 2770 vagy 3450 mAh
Szoftver: Android 7.0 Nougat
Egyéb: ujjlenyomat-olvasó, USB-C, Daydream VR-támogatás, korlátlan fotó- és videotárolás teljes felbontásban a Google Fotó felhőtárhelyen

A Pixel és Pixel XL néven debütáló eszközök 5, illetve 5,5 hüvelykes AMOLED kijelzővel kerülnek forgalomba, a kisebbik modell full HD, a nagyobbik pedig QHD felbontású panelt kapott.

Háromféle színben, két méretben válaszhatók az új Google Pixel telefonok Forrás: Google

Külsőleg egyszerre szépek és megosztóak a telefonok, a lecsiszolt alumíniumborítás kimondottan kellemes, ám az Imprint ujjlenyomat-olvasót körülvevő hátlapi üveg elég csúnyán néz ki, nem is praktikus.

Kettővel jobb, mint az iPhone 7

A képernyők meghajtásáért a legújabb fejlesztésű Snapdragon 821 chipset felel, méghozzá 4 gigabájt memória (RAM) társaságában. Az Apple-höz hasonlóan a Google is nagyot lépett előre tárhely terén, immár 32 és 128 gigabájtos kiszerelésben vásárolhatók meg a telefonok, a microSD-bővíthetőségről azonban továbbra is le kell mondanunk.

A hátlap ékessége a 12,3 megapixeles, f/2.0 rekeszértékű kamera,

ami képstabilizátort (EIS) is kapott, és a DxOMark értékelése során 89 pontot érdemelt ki, ami kettővel több, mint amit az iPhone 7 elért.

A záridőt szinte minimálisra csökkentette a Google, így a mozgó tárgyakról is éles fotó lőhető, a HDR+ pedig mindig aktív. A Pixel telefonokkal készített képek és az akár 4K felbontású videók is teljes felbontásban menthetők el korlátlanul a Fotók felhőszolgáltatásba, méghozzá ingyenesen.

Mozgó objektumokról is éles felvételt készíthetünk, ezt ígérik Forrás: Google (YouTube)

Emberként kommunikál

Az új telefonok az elsők, amik már gyárilag a Google Asszisztens szolgáltatással és programokkal (Allo, Duo, Fotók stb.) érkeznek.

MInden egyben a telefonban Forrás: Google (YouTube)

Az Asszisztens felismeri az üzenetváltásban közölt tartalmat, és információkat jelenít meg kártyák formájában (térkép, weboldal), ahogy a Google Now is tette – viszont

immár valós időben, beépítve mutatja a releváns infókat.

Az energiaellátást a Pixel esetén egy 2770, a Pixel XL-nél pedig egy 3450 milliamperórás akkumulátor biztosítja, mindkettőt USB Type-C csatlakozón keresztül lehet tölteni, a Google szerint 15 percnyi etetés 7 órás használatra elég (valószínűleg készenléti időre gondolt itt a vállalat).

A Google Pixel telefon üvegből és alumíniumból épül fel – olyan, mint egy iPhone külsőre Forrás: Google

Természetesen a Pixel mobilokban van WiFi, GPS, Bluetooth, és natívan támogatják a Daydream virtuálisvalóság-platformot.

A kezdőár nem lesz olcsó, hiszen 649 dollártól (178 ezer forint) indulnak az alapmodellek, az előrendelés október 4-én indult az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában, és Nagy-Britanniában.

A színekkel enyhe fricskát mutattak a mobilgyártóknak, hiszen

változatok közül válogathatnak a felhasználók.

Nade milyen lett a VR-sisak?

A Pixel telefonok az első olyan készülékek, amelyek kompatibilisek a Google saját virtuálisvalóság-platformjával, a Daydreammel. A mobilplatformot már májusi fejlesztői konferencián beharangozta a cég, és elárulta:

a szisztéma része lesz egy headset és egy kontroller is,

a mostani eseményen végre a komplett rendszerről lehullt a lepel.

Szép, de nem egyedi a Daydream VR Forrás: Google

A Daydream Viewer névre keresztelt VR-headset leginkább egy ruhával borított Cardboardra hasonlít, a Google is a kényelmet hangsúlyozta. A sisakot ruhatervezők segítségével tervezték, oldalán pedig ott virít a G logó.

A keresőóriás szerint, ha az ember ránéz a headsetre az jut eszébe, hogy milyen könnyű, lélegző és kényelmes sisakkal van dolga. Állításuk szerint 30 százalékkal könnyebb, mint a mai nehéznek tűnő, futurisztikus külsejű headsetek, köszönhetően a szivacs- és textilkialakításnak.

Ennél több sajnos nem derült ki róla,

sem az, hogy milyen látószög jellemzi, és mi a helyzet a lencsékkel, de legalább kapható lesz háromféle színben: hó, szürke és karmazsin árnyalatban. A készülék egyben referenciakészülék is a jövőbeli Daydream-sisakoknak. Egyelőre a Google új Pixel és Pixel XL telefonjaival fog működni, ezeket az elülső panelen kell becsúsztatni a kukucskálóba.

Többféle színben kapható. A telefon kijelzőjét használja, akár a Samsung megoldása Forrás: Google

A headsetet egyben a praktikusság jegyében alakították ki, belecsúsztatható és tárolható lesz a kontroller is (Daydream Controller). A kütyü előlapján van egy home gomb és egy menü gomb, plusz helyet kapott rajta egy kattintható trackpad, a hangerőszabályzó gombok pedig oldalt helyezkednek el.

Belül vannak a mozgásérzékelő szenzorok.

A VR-headsetet és a kontrollert egyben lehet majd megvásárolni novembertől 79 dollárért (21 ezer forint), első körben az Egyesült Államokban, Kanadában, Németországban, Ausztráliában és az Egyesült Királyságban.

Ilyen lesz a Daydream szoftveres felülete Forrás: Google

Harry Potter varázspálcája

A Google a szűkszavú hardverbejelentések után tért rá a Daydreamre érkező tartalmakra, év végéig több mint 50 partner fog exkluzív tartalmakat szolgáltatni a platformra. A videojátékok mellett olyan szolgáltatások is elérhetők lesznek a virtuális valóságban, mint a Netflix, a Hulu vagy az HBO.

Emellett számos Google-szolgáltatás is megkapja a saját VR-verzióját, így a Street View (Utcakép) és a Videók. Lesz egy J.K. Rowling Harry Potter-univerzumára is épülő exkluzív mobilapp, a Fantastic Beasts, amiben

egy varázslótanonc bőrébe bújhatunk, és a kontrollerrel varázspálcaként suhinthatunk majd.

Gugliék okosotthona

A Home a Google okosotthonos irányító központja, amely a cég mesterséges intelligencával felturbózott, virtuális asszisztensével működik. A kütyü kicsit kisebb, mint a konkurens Amazon Echo.

Ilyen a Google Home eszköz Forrás: Google

A Google Home-ot még a cég májusi, fejlesztői konferenciáján mutatták be. A kütyüvel a különféle okosotthonos eszközöket lehet vezérelni: hangutasítással kezelhetők vele a lámpák, fények, termosztát, de zenét is lejátszik. Elég annyit mondani:

Őt tölti meg élettel a Google Assistant, belőle szól a válasz, ha kérdezünk valamit. Külsőre talán szemrevalóbb is, mint az Amazon hardvere: LED-ek teszik látványosabbá, a teteje egy érintőpanel, és többféle színben lesz kapható.

Hosszan demózták a tudását

Rendkívül hosszan mutatták be, hogy mire képes az Asszisztenssel egybekötött Home. Minden frászkarikát tud, még azt is, hogyan szedjünk ki egy borfoltot a szőnyegből, vagy hogy a kutyák vajon ehetnek-e a csokoládét. A Térképpel is együttműködik, megkérdezhetjük, mennyi időbe telik odaérni valahova autóval vagy biciklivel. Olyan okos, hogy még jegyzetelni is tud, nehogy elfelejtsük megvenni a joghurtot a saláta mellé. Elképesztő dolgokat is tud, mint például feldobni egy érmét, hogy fej vagy írás, legalább könnyebben tudunk majd dönteni. Vagy nem.

Az előrendelés október 4-én elkezdődött az Egyesült Államokban 129 dollárért, azaz 35 ezer forintért, majd november 4-én kerül boltokba. Hathavi YouTube Red előfizetés jár hozzá. Mangó, kék, lila, karbon, szürke és narancssárga színben lesz elérhető.

Chromecast Ultra a 4K-s videókért

A mobilokról tévékre és kijelzőkre képet közvetítő apró kütyükből eddig több mint 30 millió példányt adtak el – derült ki a Google adataiból. A Chromecast Ultra elődjeihez képest – mint ahogy nevéből következik is – 4K- és HDR-támogatást kínál 69 dollárért, azaz körülbelül 19 ezer forintért.

Kérdés megéri-e átváltani, amikor idén már kiadtak ennyiért egy második generációs Chromecastot.

A Google Chromecast verziói Forrás: Google

A 4K mellett támogatja a HDR10 és Dolby Vision formátumokat is. Képes lesz 4K-s tartalmakat streamelni a Netflix, YouTube és Vudu platformokról, novemberben pedig a Google Play Filmekben is elérhetővé válnak különféle 4K-s tartalmak.

A Google állítása szerint ez az eddigi leggyorsabb Chromecast,

a videók betöltési ideje 1,8-szor gyorsabb,

mint a hagyományos Chromecast esetében, köszönhetően a fejlettebb wifis kapcsolatnak. A cég emellett Ethernet-portot is rakott a kütyüre, azokra gondolva, akiknek a wifije nem birkózik meg a 4K-s streammel.