Mire számíthatunk a Google mai eseményén?

2016.10.04. 16:45

A Google hamarosan kezdődő, nagyszabású sajtóeseményén megannyi érdekesség napvilágot láthat, kezdve a Pixel telefonoktól a VR-szemüvegen át egészen az Andromeda operációs rendszerig, de lehetnek még kisebb meglepetések is.

A Google október 4-én, magyar idő szerint 18 órakor tart sajtóeseményt. A keresőóriás év közben már túlesett egy I/O fejlesztői konferencián, ami főleg a szoftverekről szólt, ám most hardveres újdonságokról is szó esik majd, illetve különféle eszközök bemutatására is nagy tétben lehet fogadni.

Élő közvetítés a YouTube-on

Az Google október 4-ei bejelentését élőben lehet követni a YouTube-on: az alábbi linkre kattintson!

Új Google telefonok

Talán a legjobban várt újdonságok közé tartozik az a két mobiltelefon, amiket Sailfish és Marlin kódnéven fejlesztettek, ám minden bizonnyal Pixel és Pixel XL néven kerülnek forgalomba. A Google tehát száműzi a Nexus feliratot, ezzel együtt véget vet a sorozatnak, a korábbi termékek helyét egy 5 és egy 5,5 hüvelykes modell veheti át.

Az LG Nexus 5X és a Nexus 6P örököseit már nem Nexusoknak hívják majdForrás: Google

Meglehetősen sokat lehet már tudni a két mobilról, amiknek belsejében Snapdragon 820 chipset dolgozik majd, plusz biztosra vehető a 4 gigabájtnyi memória, a 12 megapixeles kamera, valamint a 3,5 milliméteres jack csatlakozó is.

A két készülék az Android Nougat legújabb verzióját futtatja majd, de nem lesznek olcsók, hiszen a hírek szerint 650 dollár (180 ezer forint) lesz a kezdőáruk.

Arról még nincs információ, hogy lesz-e 16 gigabájtos adattárolóval szerelt variáns, vagy 32 gigabájt lesz a minimum, utóbbira nagy szükség lenne, hiszen a microSD támogatás valószínűleg kimarad.

Jöhet az hibrid operációs rendszer

Talán ez a legérdekesebb újítás, amire a Google hivatalosan rámondhatja az áment. A techóriás ugyanis állítólag már létrehozta a Chrome OS és az Android hibrid megoldását, egy Andromeda nevű operációs rendszert.

Az Andromeda lehet a Chrome OS-t futtató eszközök örököseForrás: Google

Egyelőre még nem lehet sokat tudni a szoftverről, ám néhányan hasonló kódsort emlegetnek, mint amit az Android Nougatban is találni.

A rejtett információk szerint az Andromeda leginkább laptopokra és a 2-in-1 eszközökre lesz optimalizálva, és olyan speciális funkciókkal kecsegtet, mint a könnyedén variálható, átmérezhető app ablakok.

Ha lehet hinni a híreszteléseknek, akkor az új rendszernek kétszer akkora grafikus teljesítményre lesz szüksége, mint a mobilos Androido verziónak, vagyis a gyártóknak hardver szempontjából is rendesen fel kell kötniük a gatyájukat.

Natív támogatást kaphat a virtuális valóság

Mivel egyre több gyártó előrukkolt már valamilyen virtuális valóság szemüveggel, a Google is mindent megtesz, hogy az összes gyártónak könnyebb hozzáférése legyen a jövőt meghatározó trendnek.

Tervrajz az Google Daydream eszközrőlForrás: Google

A Daydream VR platformról már a májusi fejlesztői konferencián is szó volt, most pedig teljes egészében bemutatkozhat a rendszer, méghozzá egy fejre helyezhető eszközzel és egy irányítóval karöltve.

A szerkezet hasonlít majd az Oculus Riftre vagy éppen a HTC Vive-ra, ám bővebbet majd csak este fogunk megtudni róla, vagyis hogy milyen szenzorokkal dolgozik, milyen képernyőfelbontást garantál stb.

A fenti képből persze lehet már sejteni a formatervet: nem szabad forradalmi újításra számítani, inkább csak arra, hogy a következő Androidban már gyárilag támogatott lesz a VR, ahogy anno az ujjlenyomat-olvasóval is pont ez történt.

Az otthonunk legyen még okosabb

Az okos előszó lassan minden eszköz nevébe integrálódik, de kimondott ökoszisztémák is épülnek köré. Ilyen az okosotthon, ami egyre nagyobb teret nyer magának, és minden valószínűség szerint pár év múlva már a háztartásokban lévő kütyük nagy része képes lesz kommunikálni egymással.

A Google Home pont egy ezt elősegítő masina, amit szintén a fejlesztői konferencián leplezett le Sundar Pichai vezérigazgató. Elvileg lesz benne hangszóró, mikrofon, képes lesz vezérelni a hozzá kapcsolt eszközöket (termosztát, légkondicionáló, lámpák), illetve hanggal is lehet majd utasítani akár zeneszámok lejátszására.

Ilyen a Google Home eszközForrás: Google

Ami miatt viszont még izgalmasabb a Google Home, hogy az internetes keresést magasabb szintre emelheti, hiszen egyszerű hangvezérléssel lehet majd kutatkodni a netes tartalmak között. Valószínűleg a szimpla kérdésektől egészen az összetettebbekig mindenről kérdezhetjük majd mesterséges intelligenciával felturbózott, virtuális assisztenst: támogatottak lesznek a TV műsorok, a sportcsatornák, bár ez kezdetben valószínűleg csak Amerikában lesz kihasználható.

A futottak még, de hasznos kategória

A telefonok, a virtuális valóság és a mesterséges intelligencia mellett azért még pár érdekességgel készülni fog a Google, amik már kisebb volumenűek, mégis sokakat érinthetnek.

Az egyik ilyen egy pendrive méretű, streamelést elősegítő eszköz: a Chromecast Ultra ami a jó pár éve debütáló Chromecast örökébe léphet. Az előrelépés abban érhető majd tetten, hogy immár 4K felbontású tartalmak is támogatva lesznek, bár hogy az eredeti kütyü 35 dolláros árához képest megéri-e majd a még 35 dolláros felárat, azt majd a felhasználók döntik el.

Második generációs Chrome CastForrás: Origo

A másik apróság a Google WiFi lehet, és 130 dolláros (35 ezer forint) áron startolhat el. A router előnye, hogy a konkurenseknél nagyobb hatótávolságú, erősebb jelet bocsát ki, plusz képes priorizálni a weboldalakat, és akár egy nagy hálózatba is összeköthető.

Egyelőre tehát ennyivel dobbant majd nagyot este a Google, kétségtelen, hogy igencsak meghatározó eseményre számíthatunk.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK